سندرم پیش از قاعدگی (PMS) چیست و چه علائمی دارد؟

از هر 3 خانم، یک نفر در هنگام نزدیک شدن به زمان پریود، علائم «سندرم قبل از قاعدگی» را که به آن بطور اختصار پی ام اس PMS گفته می شود را تجربه می کند. از هر 20 خانم، یک نفر دارای چنان علایم شدیدی است که جلوی فعالیت روزمره اش را می گیرد.

بر سر علت ایجاد سندروم قبل از قاعدگی بحث های زیادی وجود دارد اما تصور می شود که این وضعیت به خاطر فعالیت هورمون های جنسی استروژن و پروژسترون قبل از قاعدگی ایجاد می شود. استرس، مصرف شکلات و نوشابه های کافئین دار مثل قهوه یا نوشابه های کولادار ممکن است باعث بدتر شدن وضعیت شود. خانمهایی که خویشاوندان نزدیک آنها به این مشکل دچار هستند بیشتر احتمال دارد که آنها نیز به این وضعیت مبتلا شوند با این حال هنوز هیچ عامل ژنتیکی خاصی در این مورد شناسایی نشده است.

سندرم پيش از قاعدگي (Premenstural Syndrome)

بسیار از زنان برخی علائم نا خوشایند یا ناراحت کننده را طی چرخه قاعدگی خود احساس می کنند. در بعضی از زنان این نشانه ها قابل توجه ولی کوتاه مدت هستند و ناتوان کننده نیستند. اما بعضی دیگر ممکن است یک دو نشانه از دامنه وسیع نشانه ها را که موقتاً عملکرد طبیعی شان را مختل می کند داشته باشند. این نشانه ها ممکن است از چند شاعت تا چند ماه تداوم داشته باشد.

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ،  نوع و شدت نشانه ها در افراد مختلف متفاوت است . به این گروه از نشانه ها سندرم پیش از قاعدگی یا در اصطلاح PMS گفته می شود. گرچه این نشانه ها معمولاً با شروع دوره قاعدگی متوقف می شوند، در بعضی زنان نشانه ها ممکن است در طی این دوره و پس از آن نیز ادامه پیدا کند.

20 الي30 درصد خانم ها در طي دوران قاعدگي از عوارض سندرم پيش از قاعدگي يا PMS رنج مي برند. اين سندرم، مجموعه اي از مشکلات فيزيکي دروني است که 7-2 روزقبل از قاعدگي شروع شده و با آغا ز پريود، تمام مي شود و البته در اين مدت ناراحتي فرد و اطرافيا نش را به دنبال دارد.

توجه کامل به رژيم غذايي و انجام تمرينات ورزشي مناسب مي تواند به طور مشخصي باعث کاهش مشکلات مربوط به PMS شود.

در چند روز قبل از قاعدگي، خانم ها دچار ناراحتي هاي جسمي و رواني مي شوند. احساس افسردگي شديد، حساسيت و زود رنج بودن از جمله ي اين مسائل است.

سندرم پیش از قاعدگی یا «پی ام اس» شايعترين بيماري زنان است. علت اين سندرم هنوز نامشخص است، اما اغلب پزشكان به هم خوردن تعادل هورموني استروژن و پروژسترون را محتمل ترين علت اين بيماري مي‌دانند.

هورمون استروژن – كه در تمام طول ماه توليد مي‌شود – درست پيش از تخمك گذ‌اري افزايش مي‌يابد. در اين مرحله، تخمدانها‌ شروع به ساخت و ترشح پروژسترون مي‌كنند. پی ام اس هم به شكل دقيق در دو هفته بعد از تخمك گذار‌ي تا پايان دوره عادت ماهانه اتفاق مي‌افتد و خانمها‌يي كه تخمك گذ‌اري ندارند به اين بيماري دچار نمي‌شوند، مگر اينکه تحت درمان با هورمونها‌ي استروژن و پروژسترون مصنوعي باشند. اين بيماري با افزايش سن تشديد مي‌شود، اما در دختران جوان و نوجوان نيز بروز مي كند. در ايران، آمار درستي از اين بيماري در دست نيست.

گفته مي‌شود که سندرم پیش از قاعدگی بيماري هزار چهره است؛ زیرا پزشكان بيش از 150 علامت را به اين بيماري منسوب كرده‌اند. علايمش در زنان متفاوت است و همين مسئله تشخيص را دشوار مي‌كند. بدتر اينکه الگوي اين بيماري ممكن است بر حسب ماههاي مختلف سال و سن بيمار نيز دستخو‌ش تغيير شود. دلشوره، ناپايداري خلقي، تحريك‌پذيري، تنش عصبي، سردرد، ميل شديد به خوردن شيريني، افزايش اشتها، تپش قلب، ضعف، سرگيجه و غش، افزايش وزن، ورم دست و پا، تورم و حساسيت پستانها‌، احساس ورم و نفخ شكم، افسردگي، ضعف حافظه، ‌بيخوابي، … از علايم بسیار شايع اين بيماري است.
جالب است بدانید كه اين بيماري ممكن است علايم ویژه‌ای از قبیل بدخلقي، سركشي در برابر پدر و مادر و اولياي مدرسه، فرار از منزل، حضور نيافتن در مدرسه، افزايش شدید ميل جنسي، … را در دختران جوان به وجود بياورد؛ اما از آنجا كه بیشتر اين علايم جز در موارد بسيار واضح بدرستي تشخيص داده نمي‌شود، هيچ بعيد نيست كه مشكل اين دختران تا نزديك سی سالگي نيز بدون تشخيص بماند.

علائم سندرم پیش از قاعدگی چیست؟

شایعترین علائمي که براي اين سندرم مي توان ذکر کرد عبارتند از:
متخصصان بيش از 150 مورد را به عنوان نشانه هاي اين بيماري شناخته اند که از جمله مهم ترين آنها مي توان به موارد زير اشاره نمود:

– علايم عصبي : اين نشانه ها شامل افسردگي، احساس غم و اندوه، عصبا نيت، تحريک پذيري بيش از حد، کاهش تمرکز و خواب آلودگي مي باشند.

– علايم گوارشي: از جمله علائم گوارشي که ممکن است بروز کنند مي توان به تهوع ، استفراغ ، اسهال ، نفخ و افزايش وزن ناشي از جذب مايعات اشاره نمود.

البته احساس درد عضلات، سردرد، چربي پوست، خشکي يا چربي بيش از حد موها نيز ممکن است بروز کند.

همه ي اين علائم با هم بروز نمي کند و اکثر زنان فقط تعداد معدودي از اينها را تجربه مي کنند.

شکایات یا نشانه های سندرم پیش از قاعدگی موارد زیر هستند:

تغییرات خلق و اثرات روانی آن:

تحریک پذیری

دستپاچگی (نا آرامی)

فقدان کنترل

پرخاشگری

بر آشفتگی

بی خوابی

مشکل در تمرکز

سستی

افسردگی

خستگی شدید

احتباس مایعات

ورم

اضافه وزن های ماهیانه

کاهش حجم ادراد

احساس پری و درد در پستانها

مشکلات تنفسی

آلرژی ها

عفونت ها

شکایات چشمی

اختلالات بینایی

التهاب ملتحمه

علائم گوارشی

نفخ کردن

یبوست

تهوع

استفراغ

تغییر اشتها

احساس سنگینی یا فشار در لگن

کمر درد

مشکلات پوستی

جوش صورت

التهاب پوستی عصبی (التهاب پوست به همراه خارش)

تشدید سایر مشکلات پوستی

نشانه های عصبی یا عروقی

سردرد

سرگیجه

سنکوپ (غش کردن)

کرختی، خارش، سوزش یا افزایش حساسیت بازوها و پاها

کوفتگی سریع

تپش قلب

چه عاملی باعث ایجاد سندرم پیش از قاعدگی می شود؟

به نظر می رسد این سندرم وابسته به نوسانات سطح استروژن و پروژسترون باشد. موارد زیر به عنوان علل ممکن سندرم پیش از قاعدگی مطرح شده اند.

عدم تعادل استروژن و پروژسترون

افزایش آلدوسترون یا ADH (هورمونی که در تنظیم متابولیسم سدیم، کلر و پتاسیم شرکت می کند)

تغییر متابولیسم کربوهیدراتها

افت قند خون

افزایش پرولاکتین (هورمونی که نمو پستانها را تحریک می کند)

آلرژی به پروژسترون

احتباس آب و سدیم در کلیه ها

علل روانی

عوامل مؤثر در کاهش عوارض اين سندرم عبارت اند از:
– رژيم غذايي مناسب و کنترل شده تا حدود زيادي اين علائم را کاهش مي دهد، رژيمي که شامل مقدا ر بالايي از کربوهيدرات (ماند نان و غلات) و کم چربي باشد، مفيدتر است.

– ويتامين B6 (پيريدوکسين) در رژيم غذايي يا به صورت مکمل (در قرص يا آمپول) تا حدود زيادي مي تواند افسردگي ناشي از PMS را بهبود بخشد.غذاهاي غني از ويتامن B6 عبارت اند از : ماهي ، حبوبات و سبزيجاتي که رنگ سبز دارند.

– با کاهش مصرف نمک در طي اين چند روز مي توان از افزايش وزن و ادم دست و پاها جلوگيري کرد.

– از جمله عواملي که باعث کاهش عوارض سندرم مي شود، ويتامين E است که جوانه ي گندم منبع خوبي از اين ويتامين است. کمبود ويتامين E سبب حساسيت سينه ها مي شود که با مصرف مواد غني از ويتامين E، اين عارضه کاهش مي يابد.

– مصرف کلسيم و مواد معدني باعث کاهش دردهاي کرامپي، چه در قبل از قاعدگي و چه در دوران قاعدگي مي شود که اين مواد را مي توان از طريق مصرف شير و لبنيات که غني از کلسيم هستند ، تأمين کرد.

– تمرينات ورزشي مانند پياده روي منظم و ورزش هاي شکم و لگن، اثرات سودمندي در کاهش علائم PMS دارند.

– مصرف کافئين و قهوه سبب افزايش علائم PMS مي شوند. پس کاهش مصرف اين مواد، در کاهش عوارض اين سندرم مؤثر است. هم چنين بهتر است با کم کردن مصرف قندهاي ساده به کم کردن علائم PMS کمک کنيم.
طي دوران قاعدگي حجم هر وعده ي غذايي را کاهش داده و در مقابل تعداد وعده هاي غذايي را افزايش دهيد.

مراقبت هاي شخصي
الف : تغذيه ي مناسب

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ،  توجه به رژيم غذايي در طي دوره ي قاعدگي مي تواند در کاهش بروز اين علائم مؤثر باشد. طي دوران قاعدگي حجم هر وعده ي غذايي را کاهش داده و در مقابل تعداد وعده هاي غذايي را افزايش دهيد. اين مسئله در کاهش ناراحتي هاي گوارشي و نفخ ناشي از عادت ماهيانه بسيار مؤثر است. موضوع ديگر توجه به مصرف ميوه و سبزي جات و غذهاي حاوي کلسيم در اين دوره است که متخصصان در اين مورد بسيار توصيه مي کنند.

* بهتر است ازمنابع غذايي حاوي ويتامين B6 مانند جگر، سيب زميني ، موز ، عدس و اسفناج بيشتر استفاده نماييد، زيرا اين ويتامين از بروز افسردگي جلوگيري مي کند و ميزان سرتونين مغز را افزايش مي دهد.

* مصرف غذاهاي غني از پتاسيم مانند: موز، انجير، آلو، گوجه فرنگي، قارچ ، کشمش سياه، گل کلم و کلم بروکلي موجب کاهش تورم ناشي از احتباس آب مي گردد.

* غذاهايي مانند گوجه فرنگي، خرما، موز، آناناس و آواکادو به دليل داشتنن ماده اي که در معده به سطح گيرنده هاي موجود متصل شده و باعث تشديد فعاليت و واکنش سرتونين در مغز مي گردند توصيه مي شود.

* غذاهاي غني از کلسيم و منيزيوم بيشتر مصرف کنيد، چرا که اين عنا صر براي عمل کرد طبيعي هورمون ها ، کنترل و تقويت عضلات و انقباضات آن مورد نياز است و کمبود آن ها انقباضات عضلاني و درد ناحيه عضلات را افزايش مي دهد. از منابع غذايي غني از عناصر فوق مي توان به سبزي هاي حاوي برگ سبز، نان تهيه شده از آرد کامل جو و گندم، سبوس گندم، سيب زميني و مواد لبني اشاره کرد.

* در مصرف فرآورده هاي گوشتي، مواد لبني پرچرب و کيک که داراي چربي اشباع هستند اعتدال را رعايت کنيد زيرا دخالت در متابوليسم ا مگا 3 باعث افزايش وزن مي گردد.

* از مصرف بيش از اندازه ي چاي، قهوه، نوشابه و … که حاوي کافئين بوده و موجب تحريک سيستم عصبي مي شوند خود داري نماييد.

ب: ورزش

اضافه کردن ورزش به برنامه ي روزانه تأثير بسزايي در کاهش عوارض ناشي از قاعدگي دارد.

پياده روي يا ساير ورزش هاي آئروبيک به ميزان 20 تا 30 دقيقه در طي روز علاوه بر سلامت جسم در آرامش روحي و رواني نيز مؤثر است.

ج: کاهش استرس

به ميزان کافي بخوابيد و هم چنين تمرينات مربوط به نحوه ي تنفس عميق را فرا گرفته و انجام دهيد. اين عمل کمک زيادي به کاهش سردرد و علائم عصبي مربوطه خواهد کرد.

د: درمان دارويي

از درمان هاي مرسوم اين عارضه که توسط پزشکان تجويز مي شود مصرف داروهاي مد ر براي جلوگري از تجمع آب و داروهاي ضد افسردگي براي مشکلات روحي و مصرف هورمون هايي مانند پروژسترون براي رهايي از کليه ي علايم مي باشد.

– خانمهایی که سردرد ،گرسنگی ،خستگی و میل زیاد به شیرینی جات و غذاهای سرخ کردنی دارند باید غذاهای سبک به مقدار کم و دفعات بیشتر (هر 2تا3ساعت یکبار)مصرف کنند.این باعث کنترل مقدار گلوکز و انرژی می شود و مقادیر کم غذا مانع نفخ شکم و احساس خستگی می گردد.

– ورزش تا حد زیادی می تواند آندورفین ها را افزایش دهد و خلق و خو را بهبود بخشد.

– مصرف سدیم را کاهش دهید . زیرا سدیم باعث حفظ آب در بدن شده که خود منجر به نفخ شکم می شود.بسیاری از غذاهای آماده دارای مقدار زیادی سدیم هستند. به عنوان مثال کنسروها،کالباس، سوسیس،زیتون شور، خیار شور و پنیر شور منابع سرشار از سدیم است.
– مصرف اسید های چرب ضروری بخصوص امگا 3و 6: امگا 3 در ماهی و دانه کتان به وفور یافت می شود به رفع التهاب، افسردگی و کرامپ کمک می کند. روغن پامچال که سرشار از امگا6 است  دارای اسید چرب ضروری اسید گاما لینولنیک است که برای ساختن پروستاگلندین لازم است و در تسکین درد سینه در PMS بسیار موثر است.

ازروغن پامچال عوارض جانبی مهمی گزارش نشده است و در معدودی افراد تهوع، سردرد و سوءهاضمه دیده شده است و در افرادی که آلرژی غذایی دارند می تواند راش یا کهیر ایجاد کند.

تخمه کدو تنبل، تخمه آفتابگردان، کنجد و روغن بذر شاه دانه نیز حاوی امگا6 هستند.

ویتامین E:

ویتامین Eبه علت دارا بودن آنتی اکسیدانها بدن را از صدمات رادیکالهای آزاد حفظ می کند و همچنین در درمان افسردگی و اضطراب ناشی ازPMSمفید واقع شده است. مغزجات مانند مغز بادام، بادام زمینی، فندق و همچنین جوانه گندم و تخمه گل آفتابگردان منابع غنی از این ویتامین می باشند.

– ویتامین B6 یا پیریدوکسین:

ویتامین B6 در نحوه عملکرد اعصاب نقش مهمی دارد.در ضمن در ساخت گلبولهای قرمز نقش دارد و تاحد زیادی روی سیستم ایمنی بدن اثر می گذارد.منابع غنی آن عبارتند از غلات غنی شده، موز و سیب زمینی .

حداکثر مقدار تجویز شده در روز100میلی گرم می باشد و مصرف مقادیر زیاد آن به مدت طولانی (بیش از200میلی گرم در مدت بیش از 6ماه)عوارضی نظیر بی حسی ،مورمور شدن دستها و پاها،سردرد،خستگی و افسردگی می دهد.مکمل های دارای منیزیم جذب ویتامین B6 را افزایش می دهد.

– غلات سبوس دار:

مصرف نان سبوس دار ،برنج سبوس دار،برنج قهوه ای، غلات و ماکارونی باعث کنترل انسولین می شود.
– کروم:

کروم باعث کنترل گلوکز خون و حساسیت انسولین می شود.منابع سرشار از کروم شامل پیاز، کاهو، زرده تخم مرغ و مخمر آبجو می باشد. البته مصرف مخمر آبجو به علت ایجاد نفخ شکم توصیه نمی شود.

کلسیم :

کلسیم برروی استخوان سازی و کنترل فشار خون موثر است .همچنین باعث بهبود شرایط عصبی می شود. لبنیات و سبزیجات برگ تیره منابع غنی کلسیم می باشند.
– منیزیم :

منیزیم باعث تسهیل گردش خون می شود و در رفع کرامپ نیز موثر است.منابع غنی آن آجیل و غلات سبوس دار می باشند.
آهن :

بسیاری از زنان در اثر خونریزی دچار کم خونی می شوند.مصرف غذاهایی که دارای آهن زیاد می باشند مانند گوشت قرمز به حفظ ذخایر آهن در بدن کمک می کند.
– فیبر :

فیبر مانع یبوست می شود.غذاهای حاوی فیبر عبارتند از غلات سبوس دار،میوجات ،سبزیجات و حبوبات مانند لوبیاقرمز،لوبیا چیتی و….
– مصرف مایعات :

مصرف آب ،آب میوه،چای سبز نیز توصیه می شود.

در صورتی که غذای طبیعی به تنهایی کافی نبود مکمل های رژیمی می تواند موثر باشد.البته این مکمل ها نمی تواند جایگزین رژیم طبیعی شود.

 

درمان PMS:

درمان اختصاصی PMS توسط پزشک و بر اساس موارد زیر تعیین می گردد.

سابقه کلی سلامتی و پزشکی شما

وسعت بیماری

تحمل شما برای داروها، عملیات پزشکی و درمانهای خاص

نظر و اولویتهای شما

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، علاوه بر یک سابقه پزشکی کامل، مشورت با پزشک در خصوص نشانه ها می تواند به درک شما کمک کند و به انجام فعالیتهایی برای کاهش استرس منجر می شود. سایر درمانهای ممکن PMS شامل موارد زیر است:

استفاده از مدر پیش از بروز نشانه ها برای کاهش احتباس مایعات ذکر شده است

قرصهای خوراکی پیشگیری از بارداری

پروژسترون طبیعی تزریقی یا شیاف داخل مهبلی

پروژسترون طولانی اثر برای محدود کردن تغییرات چرخه قاعدگی

داروهای تسکین دهنده

تغییر رژیم غذایی برای کاهش دریافت قندها و افزایش دریافت پروتئین.

استفاده ازویتامین B به عنوان مکمل غذایی

در سندرم پیش از قاعدگی، به اين توصيه ها توجه كنيد:

1- صحيح و مرتب غذا بخوريد؛ تغذيه مناسب همراه با کاهش چربيها و افزايش کربوهيدرات هاي مرکب (نظير غلات و سبزيجات پهن برگ، مانند کاهو) در طول قاعدگي و حتي پس از تخمک گذاري (۱۴ روز قبل از شيوع قاعدگي) اهميت زيادي دارد. اين امر براي ايجاد تعادل در قند خون و جلوگيري از سرگيجه بسيار حياتي است . تغيير در وضع هورموني زمینه واکنشهاي مربوط به تأثيرات پايين بودن قند خون (مانند زودرنجي ، ميگرن ، وحشت ، گريه، عصبانيت شديد) را فراهم مي کند. بنابر اين، هرگز بيش از ۴ تا ۵ ساعت گرسنه نمانيد؛ حتي ممکن است خوردن غذايی سبک هنگام خواب لازم باشد .

2- تا جایي که ممکن است، مصرف قند را کاهش دهيد. از مصرف آبنبات و شکلات و شيريني و بستني خودداري کنيد و در عوض ميوه هاي تازه بيشتر بخوريد.

3- نمک را از وعده هاي غذايي خود حذف کنيد؛ از آنجا که نمک سبب ماندن آب در بدن مي شود، با کاهش نمک، ورم کاهش مي يابد. پس به غذاي خود نمک نزنيد. نوشيدنيهاي آماده و گازدار درصد نمک بالايي دارند. از مصرف غذاهاي پر سديم نيز پرهيز کنيد .

4- از ويتامينهاي مکمل استفاده کنيد؛ ويتامينهاي گروه «ب»، بخصوص «ب6»، باعث کاهش ورم مي شود و نيز اثر ضدافسردگي دارد و به نظر مي رسد که ميل شديد به مصرف کربوهيدرات ها را کاهش مي دهد.‌ براي اين منظور، کارشناسان مصرف روزانه يک عدد قرص «ب» کمپلکس (حاوي ۵۰ ميليگرم گرم ب 6) را پيشنهاد مي کنند.

5- سبوس را به برنامه غذايي خود بيفزاييد؛ بعضي از خانمها در طول دوره قاعدگي يا چند روز اول عادت ماهيانه دچار يبوست مي شوند. سبوس آب را به خود جذب و به عمل دفع کمک مي کند. خوردن نان و گندم سبوسدار توصيه مي شود.

6- مصرف کافئين را کاهش دهيد؛ کافئين در قهوه و چاي و کولاها و سوداهاي رژيمي و شکلات نیز موجود است. گروهي از اين مواد در تشکيل کيست سينه مؤثر است. خانمهايي که خوردن اين مواد را کاهش مي دهند در اين دوران درد کمتري در سينه خود حس مي کنند .

7- غذاهاي آماده و کنسروي، چيپس، چوب شور، سوسيس، ماهي ساردين، حبوبات، چغندر،‌ و کالباس، شلغم، ترشي کلم، گوشتهاي دودي، سس خردل، سس مايونز، سس گوجه فرنگي، سس سويا، ترشي، زيتون، نخوريد.

8- به طور منظم ورزش کنيد؛ نيم ساعت فعاليت بدني – به طوري که با افزايش ضربان قلب و عرق کردن همراه باشد – راه خوبي است تا احساس طراوت کنيد. به طور مرتب، ۳ بار در هفته (۱۲ بار در ماه)‌ ورزش کنيد .

9- در صورت امکان، تنشها را کاهش دهيد .

10- روابط زناشويي؛ داشتن روابط زناشویي مطلوب به کاهش ميزان تنش کمک مي کند .

غذاهایی که باید از خوردن آن اجتناب نمود:

– نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه،چای،کوکا و نوشابه .
الکل
– نمک بیش از حد.
– چربیهای اشباع شده مانند کره،گوشت قرمزو غذاهای سرخ شده در روغنهای اشباع شده.
– مصرف شیرینی، کیک، شکلات، شکر همراه قهوه و چای را باید محدود کرد.

چرا بعضي از زنان دچار سندرم قبل از قاعدگي (PMS)مي شوند؟

اين سندرم به دليل حساسيت بدن نسبت به تغييرات هورموني رخ مي دهد. 10 الي 20 روز قبل از شروع قاعدگي، سطح هورمون هايي نظير پروژسترون و استروژن سريعا تغيير مي كند و باعث بروز علائمي نظير پف كردگي، كج خلقي، حساسيت بافت پستان و احساس خستگي در بعضي از خانم ها مي شود. تقريبا 90% از خانم ها اين علائم را قبل از شروع قاعدگي تجربه مي كنند و كمتر از 20% از خانم ها اين علائم را با شدت بيشتري دريافت مي كنند كه ممكن است عملكرد و روابط آنها را تحت تاثير قرار دهد.
در هر حال اگر جز هر كدام از اين دو دسته هستيد، بايد تا آنجا كه ممكن است براي حفظ سلامت عمومي بدن خود تلا ش كنيد. مثلا انجام تمرينات ورزشي منظم، نوشيدن مقدار كافي آب، تغذيه مناسب هر چند ساعت يكبار و اجتناب از مصرف الكل و كافئين مي تواند كمك موثري در اين زمينه باشد. براي رفع اختلالات خلقي نيز در بعضي از موارد ، استفاده از مكمل كلسيم مي تواند موثر باشد.
طبق مطالعه اي انجام شده در سال 2005 ثابت شده است كه مصرف بالاي ويتامين D و كلسيم باعث عدم بروز علائم سندرم قبل از قاعدگي مي شود. زناني كه در 4 وعده غذاي روزانه از شير كم چربي، فرآورده هاي لبني و آب پرتغال خالص تغذيه مي كنند كمتر اين علائم را تجربه خواهند كرد. بعضي محققان معتقدند كه كمبود كلسيم و ويتامين D باعث بروز سندرم PMS مي شود. اغلب موارد، زناني كه علائم اين سندرم را با شدت بيشتري تجربه مي كنند، معتقدند كه بعد از مصرف قرص هاي ضد بارداري تسكين مي يابند. مصرف كم قرص هاي ضد افسردگي نيز مي تواند جهت رفع كج خلقي موثر باشد.

چرا در بعضي از موارد چرخه قاعدگي نامنظم مي شود؟

بعضي از زنان كه تخمك گذاري منظمي ندارند ، قاعدگي نامنظمي خواهند داشت. بعلاوه بيماري و استرس نيز به طور موثري چرخه را تحت تاثير قرار مي دهد. اما مهم تر از همه دانستن تعريف صحيح از قاعدگي منظم است. آنچه بعضي از خانم ها قاعدگي منظم مي نامند ، ممكن است صحيح نباشد. قاعدگي منظم يعني دامنه زماني بين 25 تا 35 روز ، كه از اولين روز قاعدگي شروع مي شود و تا شروع قاعدگي بعدي محاسبه مي گردد.

بعضي زنان فكر مي كنند كه چون هر ماه ، در روز معيني قاعدگي اتفاق نمي افتد پس جزه دسته افراد با قاعدگي نامنظم هستند. در حالي كه اين تفكر صحيح نيست. بعضي ديگر از زنان در محاسبه زمان وقوع اين سيكل دچار اشتباه مي شوند كه در اين مورد توصيه مي شود زمان دقيق را يادداشت نمايند.

ساير دلايل داشتن قاعدگي نامنظم يا از دست دادن چرخه(به غير از احتمال حاملگي)عبارتند از افزايش يا كاهش وزن قابل توجه، فعاليت بدني شديد كه ورزشكاران قواي جسماني انجام مي دهند و يا مشكلات هورموني است. اگر در اين صورت ، ماه بعد ، زمان قاعدگي به وضعيت نورمال بر نگشت بايد به پزشك اطلاع داد.

آيا احتمال حاملگي در زمان قاعدگي وجود دارد؟
اين واقعه امكان پذير است ، اما نه با احتمال زياد. نكته اين است كه تشخيص دهيد آيا خونريزي واقعا مربوط به قاعدگي است يا تنها خونريزي هاي خفيف(در حد لكه بيني) بين دو قاعدگي مي باشد. بسياري از زنان در زمان تخمك گذاري دچار خونريزي مي شوند و اگر تصور كنيد كه مربوط به قاعدگي است، امكان حاملگي در اين زمان وجود دارد. همچنين ممكن است در زمان نزديك به انتهاي قاعدگي ، به دليل آميزش در محل رحم اسپرم باشد و دو يا سه روز بعد تخمك گذاري صورت بگيرد. در اين حالت احتمال حاملگي زياد خواهد بود.

آيا قاعدگي به طورمطلق به معناي عدم حاملگي است؟
در اين مورد نمي توان 100% مطمئن بود. زيرا ممكن است خونريزي مربوط به اوايل حاملگي باشد و هميشه نمي توان به راحتي تفاوت اين دو را تشخيص داد ، مگراينكه مدت آن درست مثل قاعدگي طول بكشد. اگر خونريزي با علائمي نظير تهوع همراه بود انجام تست حاملگي لازم است.

آيا عدم تعويض به موقع نوار يا تامپون ممكن است خطر بروز سندرم شوك سمي را به همراه داشته باشد؟

اين سندرم نوعي بيماري با منشائ باكتريايي است، كه اولين بار در سال 19809 كشف شد. در اين زمان تعداد زيادي زنان به دليل مصرف نوع خاصي از تامپون جاذب دچار علائم اين بيماري شدند. در اين حالت نوعي باكتري باعث توليد سم مي كند و در نتيجه سندرم شوك سمي اتفاق مي افتد.

علائم اين سندرم عبارتند از تب، لرز، اسهال، تهوع، درد عضلاني و كهير كه بعضي متخصصان معتقدند عدم تعويض تامپون براي مدت طولاني ايجاد محيط مغذي براي باكتري ها مي كند و سندرم بروز مي كند. براي اطلاع يافتن از زمان مناسب تعويض بهتر است از دستور العمل برچسب روي محصول پيروي شود.

سندرم قبل از قاعدگی چه علائمی دارد؟

منبع: pezeshk.us