جالب و خواندنی


بهترین زمان انجام ماموگرافی را می‌دانید؟ عوارض ماموگرافی زیر 40 سال چیست؟ ماموگرافی چیست؟ سوالاتی از این قبیل سوالاتی است که اغلب مراجعه کنندگان از متخصص زنان و جراحی پستان می‌پرسند. به گفته متخصصان انجام آزمایشات مربوط به ماموگرافی برای زنان بالای 40 سال یک امر ضروری است چراکه در این سنین خطر ابتلا به سرطان سینه افزایش می‌یابد و با تشخیص زود هنگام می‌توان شانس زنده ماندن و بهبودی فرد را افزایش داد.

از همین‌رو به همه زنانی که در سنین بالای 35 سالگی به سر می‌برند توصیه می‌شود هر دو سال یک بار حتما ماموگرافی را انجام دهند. چنانچه در خانواده سابقه ابتلا به سرطان سینه وجود دارد فواصل میان تکرار تست ماموگرافی باید به سالی یک بار کاهش یابد. ابتلای مادر، خواهر یا دختر به سرطان سینه احتمال ابتلای فرد را نیز به مراتب افزایش می‌دهد. به همین خاطر به این زنان توصیه می‌شود حتما سالی یک بار برای انجام این آزمایش به یک مرکز ماموگرافی در شهر خود مراجعه کنند.

بطور کلی در سنین کمتر از 35 سال انجام ماموگرافی مجاز نیست. در زنان جوان‌تر بافت سینه‌ها بسیار متراکم است به همین خاطر ممکن است نتیجه آزمایش ماموگرافی به صورت کاذب مثبت شود. به همین خاطر زنانی که زیر 35 سالگی به سر می‌برند برای کنترل ابتلای خود به سرطان سینه بهتر است سونوگرافی سینه انجام دهند. توجه داشته باشید که ماموگرافی با اینکه تنها روش تشخیص سرطان سینه است، اما قطعی‌ترین روش نیست چراکه با مثبت شدن نتیجه آزمایش باید آزمایشات تکمیلی چون سونوگرافی سینه یا بیوپسی نیز انجام شود.

ماموگرافی در چه سنی انجام می‌شود؟

مناسب‌ترین سن ماموگرافی غربالگری

مناسب‌ترین سن برای انجام ماموگرافی‌های غربالگری بالای 35 است. به عبارتی با توجه به پایین آمدن سن ابتلا به سرطان سینه در ایران نسبت به کشورهای غربی، زنان باید اولین ماموگرافی غربالگری خود را در سن 35 سالگی انجام دهند. چنانچه در خانواده سابقه ابتلا به سرطان سینه وجود نداشته باشد، به این زنان توصیه می‌شود از سن 35 سالگی تا 50 سالکی هر سه سال یکبار و از 50 سالگی به بعد هر دو سال یکبار ماموگرافی غربالگری را انجام دهند.

چراکه با افزایش سن خطر ابتلا به سرطان سینه افزایش می‌یابد. همچنین اگر نخستین بارداری را در سن بالای 30 سال تجربه کرده باشید احتمال ابتلا به سرطان سینه در شما بیشتر خواهد بود بنابراین باید نسبت به انجام آزمایشات غربالگری ماموگرافی هوشیارتر باشید. مناسب‌ترین سن برای انجام ماموگرافی غربالگری در زنانی که در خانواده سابقه ابتلا به این سرطان دارند نیز همان 35 سالگی است با این تفاوت که این زنان از همان ابتدای 35 سالگی باید سالی یک بار این غربالگری را برای اطمینان از عدم وجود توده‌های سرطانی انجام دهند.

مناسب‌ترین سن ماموگرافی تشخیصی

ماموگرافی در چه سنی انجام می‌شود؟

نوع دیگری از ماموگرافی که با نام ماموگرافی تشخیصی شناخته می‌شود محدودیت سنی ندارد چراکه برای تشخیص صورت گرفته و ممکن است در هر سنی انجام شود. به عبارتی اگر خود شخص یا پزشک در معاینه بالینی علائم بروز سرطان سینه را تشخیص دهد برای اطمینان ماموگرافی تشخیصی را تجویز خواهد کرد. شایع‌ترین علائم سرطان سینه عبارت است از:

  • تغییرات پوستی در قسمت سینه‌ها
  • افت شدید وزن
  • لمس توده در سینه
  • ترشح از نوک سینه
  • خستگی مفرط
  • بی میلی و بی اشتهایی

توجه داشته باشید که وجود یک یا چند مورد از علائم فوق در فرد لزوما به معنای ابتلای به سرطان سینه نیست. بلکه این علائم تنها یک زنگ هشدار هستند تا نسبت به این سرطان هوشیارتر باشید. اگر باتوجه به شدت این علائم پزشک متخصص تشخیص دهد که فرد باید ماموگرافی انجام دهد، ماموگرافی تشخیصی صورت می‌گیرد.

عوارض ماموگرافی زیر 40 سال

علت عدم ماموگرافی برای زنان زیر 35 الی 40 سال چیست؟ علت اینکه انجام این آزمایش برای زنان زیر 35 توصیه نمی‌شود دو دلیل کلی دارد. اولین مورد خطرات احتمالی است که اشعه ایکس ناشی از ماموگرافی می‌تواند برای فرد داشته باشد. البته برای انجام آزمایش ماموگرافی از اشعه ایکس بسیار خفیف استفاده می‌شود که ضرری برای فرد نخواهد داشت اما از آنجایی که تاثیرات همین میزان کم اشعه بر روی بدن و سلامتی افراد هنوز به صورت قطعی به اثبات نرسیده است به خانم‌های زیر 35 سال و یا خانم‌هایی که در دروان بارداری به سر می‌برند توصیه می‌شود که سونوگرافی سینه انجام دهند مگر آنکه در صورت لزوم پزشک متخصص انجام ماموگرافی را در سن زیر 35 سال تایید کرده باشد.

ماموگرافی در چه سنی انجام می‌شود؟

دلیل دیگر عدم انجام ماموگرافی برای زنان زیر 35سال احتمال نتایج کاذب مثبت در این سنین است. بافت سینه زنان در سنین جوانی بسیار متراکم است که این موضوع تشخیص غده سرطانی را دشوار می‌کند. با توجه به اینکه ممکن است در میان بافت سینه توده‌های خوش خیمی نیز وجود داشته احتمال دارد که این توده‌ها در آزمایش ماموگرافی توده سرطانی تشخیص داده شوند. از همین‌رو چنانچه سینه متراکم باشد سونوگرافی سینه را نیز به عنوان یک آزمایش تکمیلی به همراه ماموگرافی انجام می‌دهند تا نتیجه قطعی‌تری حاصل شود.

آیا امکان ماموگرافی در بارداری وجود دارد؟

بطور کلی ماموگرافی در بارداری توصیه نمی‌شود. اگر در دوره بارداری هستید بهتر است برای کنترل ابتلا به سرطان سینه سونوگرافی سینه انجام دهید. اما اگر در سن بالای 35 سالگی اولین بارداری خود را تجربه می‌کنید و علائمی ناشی از سرطان سینه را نیز در خود مشاهده کرده‌اید باید حتما با متخصص در این باره مشورت کنید چراکه در شرایط خاص حتی در بارداری هم می‌توان ماموگرافی را انجام داد. اشعه ایکسی که برای این آزمایش استفاده می‌شود خفیف است.

 اقدامات ضروری برای پیش از ماموگرافی

  • قبل از آنکه برای ماموگرافی مراجعه کنید از لوسیون‌ها، ضد تعریق‌ها، دئودورانت‌ها، عطرهای زیربغل و… استفاده نکنید.
  • حتما یک هفته پس از پایان قاعدگی برای ماموگرافی مراجعه کنید.
  • اگر قبلا سابقه انجام ماموگرافی داشته و درد زیادی را احساس کرده‌اید با پزشک خود در میان بگذارید تا برایتان مسکن تجویز شود.
  • اگر قبلا ماموگرافی انجام داده‌اید آزمایش را همراه خود داشته باشید.
  • به مدت 3 الی 4 روز قبل از انجام ماموگرافی مصرف نوشیدنی‌های کافئین دار و شکلات را کاهش دهید.
  • اگر کسی از نزدیکان درجه یک به سرطان سینه مبتلا است این موضوع را با ماموگرافر در میان بگذارید.
  • در صورتی که در دوران بارداری یا شیردهی به سر می‌برید حتما اطلاع دهید.
  • اگر زخم یا خالی بر روی سینه خود دارید پزشک را مطلع کنید.
  • اگر تاکنون سابقه بیوپسی یا جراحی سینه دارید باید پزشک خود را در جریان بگذارید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با ماموگرافی می‌توانید به مرکز تصویربرداری جردن مراجعه کنید.