رپورتاژ آگهی


غدد لنفاوی گردن را کامل بشناسید

غدد لنفاوی گردن غددی هستند که نقش حیاتی در توانایی بدن شما برای مبارزه با عفونت‌ها ایفا را می‌کنند. این غدد در بدن نقش فیلتر را ایفا می‌کنند؛ به این معنی که باکتری‌ها، ویروس‌ها و سایر علل عفونت و بیماری را قبل از اینکه باعث آلوده‌شدن سایر قسمت‌های بدن شما شوند، به دام می‌اندازند. گاهی ممکن است این غدد، در نتیجه عفونت ناشی از باکتری‌ها یا ویروس‌ها متورم شوند. به‌ندرت، تورم غدد لنفاوی ناشی از سرطان است.

بد نیست بدانید که علاوه بر گردن، سایر نواحی رایجی که دارای غدد لنفاوی هستند و ممکن است متورم شوند، شامل زیر چانه، زیر بغل و کشاله ران می‌شوند. به‌ دلیل نقش حیاتی این غدد در بدن، بهتر است درباره آن‌ها و مشکلاتی که ممکن است با آن درگیر شوند، آگاهی داشته باشید. ما قصد داریم در این مطلب، به بررسی غدد لنفاوی گردن و مشکلات مربوط به آن بپردازیم.

با غدد لنفاوی گردن بیشتر آشنا شوید

غدد لنفاوی بخشی از سیستم لنفاوی بدن هستند که شبکه پیچیده‌ای از غدد و عروق است. این غدد در نواحی خاصی از بدن، مانند گردن، زیر بغل و کشاله ران، نزدیک به پوست قرار دارند. به همین دلیل است که هنگام ایجاد عفونت، تورم آن‌ها را احساس می‌کنید. غدد لنفاوی در معده و بین ریه‌ها هم وجود دارند.

اگر می‌خواهید بدانید غدد لنفاوی گردن کجاست، طرفین گردن خود را لمس کنید. می‌توانید آن‌ها را در عکس غدد لنفاوی گردن هم مشاهده کنید. این توده‌ها زمانی که متورم هستند، هنگام لمس نرم و حساس‌اند و حتی ممکن است کمی درد داشته باشند. تورم این غدد، همیشه چیز بدی نیست. تورم به اندازه یک نخود یا لوبیا، یکی از واکنش‌های طبیعی بدن شما به بیماری یا عفونت است.

غدد لنفاوی متورم به این معنی است که سیستم ایمنی بدن شما، برای از‌بین‌بردن عفونت، ویروس‌ها یا باکتری‌های مهاجم به‌درستی کار می‌کند. غدد متورم مانند فیلتر عمل می‌کنند و به بدن شما در خلاص‌شدن از شر باکتری‌ها، میکروب‌ها یا سایر مواد خارجی که از مایع لنفاوی شما در حال عبور هستند، کمک می‌کنند. مایع لنفاوی، مایعی کمی زرد‌رنگ یا شفاف است که از چربی، پروتئین و گلبول‌های سفید تشکیل شده است.

علائم تورم غدد لنفاوی چیست؟

تورم غدد لنفاوی در واقع یک علامت است و به این معنی است که شما یک بیماری یا عفونت دارید. اینکه آیا تورم غدد لنفاوی گردن خطرناک است یا خیر، کاملا به نظر پزشک شما بستگی دارد. پزشک ممکن است غدد لنفاوی متورم را بررسی و مشخص کند که چه چیزی باعث تورم شده است. آن‌ها معمولا موارد زیر را درباره غدد لنفاوی متورم مورد ارزیابی قرار می‌دهند:

  • اندازه؛
  • میزان درد یا حساسیت هنگام لمس (ممکن است تورم غدد لنفاوی گردن بدون درد یا همراه با درد باشد)؛
  • آبریزش بینی، گلودرد، تب و سایر نشانه‌های عفونت.

در کنار این علائم، پزشک ممکن است میزان تورم عمومی غدد لنفاوی در سراسر بدن شما را هم بررسی کند. این مورد، می‌تواند نشان‌دهنده یک عفونت، مانند HIV یا یک اختلال در سیستم ایمنی، مانند آرتریت روماتوئید باشد. همچنین میزان سختی و سرعت رشد این غدد، ممکن است از علائم سرطان باشد. به‌ هر حال، بررسی دقیق تمام این علائم و احتمالات، بر عهده پزشک شماست. به خاطر داشته باشید که در صورت احساس تورم در غدد لنفاوی ناحیه گردن، می‌توانید فورا از خدمات پزشک آنلاین بهره ببرید.

غدد لنفاوی گردن را کامل بشناسید

علائم سرطان غدد لنفاوی گردن کدام‌اند؟

مسلما واضح‌ترین علامت این سرطان، تورم این غدد در ناحیه گردن است. اما تورم به‌تنهایی نشان از سرطان نیست! سایر علائم سرطان غدد لنفاوی گردن عبارتند از:

  • کاهش وزن؛
  • تب؛
  • تعریق شبانه؛
  • ورم چشم‌ها؛
  • حالت تهوع؛
  • خون‌ریزی از ناحیه بینی و لثه‌ها؛
  • فلج‌شدن یا بی‌حسی اعضای صورت.

شایع‌ترین علل تورم غدد لنفاوی گردن چیست؟

شایع‌ترین علت تورم غدد لنفاوی در گردن، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی است. برطرف‌شدن کامل این عفونت‌ها معمولا 10 تا 14 روز طول می‌کشد. به محض اینکه احساس بهتری پیدا کردید، تورم هم باید کاهش یابد. اما ممکن است چند هفته بیشتر طول بکشد تا به‌طور کامل از بین برود. سایر باکتری‌ها و ویروس‌هایی که ممکن است باعث تورم غدد لنفاوی شوند، عبارتند از:

  • سرماخوردگی و آنفولانزا؛
  • عفونت سینوسی (سینوزیت)؛
  • گلودرد استرپتوکوکی؛
  • زخم‌های پوستی.

غدد لنفاوی شما زمانی متورم می‌شوند که سلول‌های خونی بیشتری برای مقابله با عفونت مهاجم استفاده شوند. در واقع انباشته‌شدن این سلول‌ها، باعث فشار و تورم می‌شود. اغلب، غدد لنفاوی در نزدیکی محل عفونت متورم می‌شوند. این بدان معناست که اگر گلودرد استرپتوکوکی دارید، ممکن است غدد لنفاوی در ناحیه گردن دچار تورم شوند.

تورم غدد لنفاوی چگونه درمان می‌شود؟

اگر غدد لنفاوی متورم تنها در یک ناحیه از بدن شما یافت شود، به آن غدد لنفاوی متورم موضعی می‌گویند. دلیل آن در اکثر موارد، وجود ویروس در بدن است و در نتیجه، به درمان خاصی نیاز ندارد. پزشک ممکن است برای شما آنتی‌بیوتیک تجویز کند و از شما بخواهد تا دوره درمان خود را به‌طور کامل طی کنید. غدد به‌تدریج به اندازه طبیعی خود برمی‌گردند.

نوع دیگری از تورم، غدد لنفاوی متورم عمومی است که در دو یا چند ناحیه از بدن شما وجود دارند. این معمولا به یک بیماری سیستمیک جدی‌تر (به این معنی که در سراسر بدن شما وجود دارد) اشاره می‌کند. برخی از بیماری‌هایی که غدد لنفاوی متورم عمومی به آن‌ها اشاره دارند، عبارتند از:

  • بیماری‌های خود‌ایمنی (مانند لوپوس یا آرتریت روماتوئید)؛
  • عفونت‌های مقاربتی (مانند HIV یا سیفلیس)؛
  • عفونت‌های باکتریایی (مانند بیماری لایم یا تب حصبه)؛
  • عفونت‌های ویروسی (مانند سرخک)؛
  • سرطان‌ها (مانند لنفوم یا لوسمی).

این شرایط به درمان‌های تهاجمی‌تری در مدت‌زمان طولانی‌تر نیاز دارند. در این حالت، شما باید از یک فوق تخصص غدد کمک بگیرید. بهترین پزشکان در این زمینه را می‌توانید از طریق خدمات پزشک آنلاین بیابید. به یاد داشته باشید که در شرایط جدی‌تر، غدد لنفاوی متورم شما ممکن است تا پس از پایان درمان به اندازه طبیعی خود برنگردند.

درمان خانگی ورم غدد لنفاوی گردن چیست؟

گاهی ممکن است تورم غدد لنفاوی گردن با درد همراه باشد. در این صورت، می‌توانید در خانه و با استفاده از روش‌های طبیعی، آن را درمان کنید. برای مثال، می‌توانید از کمپرس گرم استفاده کنید. همچنین داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن و استامینوفن هم می‌توانند به کاهش درد کمک کنند.

فراموش نکنید که این درمان‌ها غدد لنفاوی شما را کوچک نمی‌کنند. اما به‌طور موقت، منجر به کاهش درد شما می‌شوند؛ تا زمانی که بدن شما با عفونت یا بیماری با موفقیت مبارزه کند. به‌طور کلی، بهتر است که برای استفاده از درمان‌های خانگی هم با پزشک مشورت کنید. برای این کار، حتما نیازی به مراجعه حضوری نیست و خدمات پزشک آنلاین، می‌تواند شما را به‌راحتی به مقصودتان برساند.

چه زمانی باید تورم غدد لنفاوی را جدی گرفت؟

در بیشتر موارد، غدد لنفاوی متورم، دلیلی برای نگرانی نیستند و با برطرف‌شدن عفونت از بین خواهند رفت. پزشک معمولا زمانی نگران تورم غدد لنفاوی است که بدون هیچ دلیل مشخصی بزرگ شوند. اگر غدد لنفاوی گردن بیش‌ازحد بزرگ و متورم شده‌اند؛ اما احساس بیماری نمی‌کنید و اخیرا سرماخوردگی، آنفولانزا یا عفونت دیگری نداشته‌اید، حتما باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک با انجام آزمایش‌های بیشتر مانند آزمایش خون یا بیوپسی به تشخیص دقیق می‌رسد.

در شرایط نادر، غدد لنفاوی متورم، می‌توانند نشان از سرطان مانند سرطان سیستم لنفاوی باشند. سایر علل کمتر شایع تورم غدد لنفاوی، شامل ایدز و سایر سرطان‌هاست که از غدد لنفاوی به قسمت دیگری از بدن شما پخش می‌شوند.

غدد لنفاوی گردن را کامل بشناسید

چگونه می‌توان از تورم غدد لنفاوی جلوگیری کرد؟

از تورم غدد لنفاوی نمی‌توان جلوگیری کرد؛ چرا‌که نشان از این دارد که بدن شما در حال مبارزه با عفونت یا بیماری است. اگر از درد و ناراحتی ناشی از غدد لنفاوی متورم متنفر هستید، بهترین کار این است که برای جلوگیری از ابتلا به ویروس‌های شایع، اقدامات پیشگیرانه انجام دهید. برخی از اقدامات موثر و پیشگیرانه در این زمینه، عبارتند از:

  • شستن صحیح و مکرر دست‌ها؛
  • خودداری از زدن دست آلوده به چشم و بینی؛
  • دوری از افراد بیمار؛
  • ضدعفونی‌کردن سطوح خانه یا محل کار؛
  • خواب کافی، تغذیه سالم و ورزش‌کردن.

 

 

جمع‌بندی

غدد لنفاوی متورم در ناحیه گردن به‌ندرت نشان از مشکلی جدی دارد. بیشتر اوقات، عفونت یا یک بیماری جزئی، علت این تورم است. تورم غدد باید به محض بهبود وضعیت شما از بین بروند. اما اگر تورم غدد با گذشت زمان از بین نمی‌روند یا به نظر می‌رسند که در حال رشد هستند، حتما به پزشک مراجعه کنید. ممکن است شرایط جدی‌تری داشته باشید که نیاز به تشخیص و درمان مناسب داشته باشد.

ما هم در این مطلب، هر آنچه را که باید در رابطه با غدد لنفاوی گردن بدانید در اختیارتان گذاشتیم. شما هم اگر پرسش و پاسخ در مورد غدد لنفاوی گردن دارید، می‌توانید با بهره‌بردن از خدمات پزشک آنلاین دکترنکست، به پاسخ سوالات و نگرانی‌های خود برسید.