چگونه می توان متوجه شد انحراف بینی داریم یا خیر؟
گاهی اوقات دیواره یا تیغه غضروفی و استخوانی که سوراخهای بینی را از یکدیگر جدا می کند و اصطلاحاً به آن سِپتوم (Septum) بینی گفته می شود. بطور خفیفی کج و منحرف شده است اما باعث بروز هیچگونه مشکلی نمی گردد. با اینحال در بعضی از افراد این تیغه بینی خیلی کج شده و باعث گرفتگی یک طرف بینی می شود و جلوی نفس کشیدن طبیعی را می گیرد. این وضعیت گاهی اوقات باعث خرخر کردن، در هنگام خواب می گردد. یک انحراف خفیف در تیغه بینی اغلب از هنگام تولد وجود دارد. در سایر موارد، انحراف بینی ممکن است بر اثر ضربه خوردن بینی که در هنگام فعالیتهای ورزشی و یا سقوط از بلندی ایجاد می شود رخ دهد. انحراف بینی در آقایان شایعتر است چون آقایان بیشتر احتمال دارد در ورزشهای خشن شرکت داشته باشند. یک انحراف شدید بینی ممکن است باعث افزایش خطر بروز عفونت در سینوسها شود.

انحراف بینی: علائم و درمان آن

انحراف تیغه بینی، بینی کج یا سایر ناهنجاری‌های تیغه بینی، دیواره‌ای است که بینی را از وسط به دو قسمت مساوی تقسیم می‌کند. تیغه بینی از دو قسمت غضروفی (نزدیک نوک بینی) و استخوانی (نزدیک پیشانی) تشکیل‌شده است.
تیغه بینی دیوارک مرکزی در بینی است که از استخوان و یک ماده ارتجاعی (به نام غضروف) که دو حفره بینی را از یکدیگر جدا می‌کند، ساخته‌شده است. تیغه بینی در معدودی از موارد کاملاً در وسط قرارگرفته است،‌ اما در بسیاری از افراد مستقیم و نسبتاً در مرکز قرار دارد. بااین‌حال، در برخی از افراد تیغه بینی خم‌شده و یا دارای انحنا می‌باشد. این عارضه می‌تواند بسیار خفیف یا در برخی موارد، چنان شدید باشد که یک حفره بینی به‌طور کامل مسدود شده باشد.

اگر شما دارای یک انحراف قابل‌توجه در تیغه بینی خود هستید و علائم مربوط به آن را حس می‌کنید، یک قرار ملاقات با دکتر جعفری پور تنظیم کنید. اگر از علائم عفونت سینوس رنج می‌برید، شما باید در اسرع وقت آن را درمان کنید. دکتر جعفری پور دارای تخصص در بیماری‌های گوش، حلق و بینی و همچنین فوق تخصص در جراحی‌های زیبایی از روش‌های جراحی و غیر جراحی در درمان انحراف بینی و عوارض ناشی از آن استفاده می‌کند.
تلفن تماس: 36266851-031

علت انحراف تیغه بینی


انحراف بینی می‌تواند ناشی از عوامل زیر باشد:

  • فشرده شدن ناحیه بینی و یا نوعی از تروما در هنگام زایمان.
  • یک صفت طبیعی خانوادگی و یا
  • شرایط ژنتیکی: مانند سندرم اهلر-دانلوس، هموسیستینوری و سندرم مارفان.
  • آسیب به ناحیه بینی در صورت.

انواع انحراف بینی


به‌طورکلی دو نوع اصلی از انحراف بینی وجود دارد.

نوع اول انحراف به این دلیل رخ می‌دهد که انتهای پایینی تیغه بینی جابجا می‌شود، بدین معنا که از ضمیمه خود در پایین بینی جدا شده و به یک سمت هل داده می‌شود و یکی از حفره‌های بینی را تنگ‌تر می‌سازد. نوع دیگر انحراف به این دلیل اتفاق می‌افتد که تیغه بینی به فرم کمانی یا s تغییر شکل پیدا می‌کند. این عارضه می‌تواند موجب انسداد نسبی یا کامل هر دو حفره بینی شود.

چگونه می توان متوجه شد انحراف بینی داریم یا خیر؟

علائم انحراف تیغه بینی


همان‌طور که در بالا ذکر شد، انحراف تیغه بینی می‌تواند موجب انسداد یک یا هر دو حفره بینی شود که با مصرف داروهای ضد احتقان به‌طور کامل درمان انحراف بینی انجام نمی‌شود و ممکن است نیاز به عمل جراحی انحراف بینی باشد. ازآنجاکه انحراف تیغه بینی می‌تواند مانع از ترشح نزله از سینوس شود، می‌تواند علت عفونت‌های سینوسی عودکننده باشد. هنگامی‌که نزله در سینوس تشکیل می‌شود، پس‌ازآن عفونت ایجاد می‌شود. به همین دلیل، انحراف تیغه بینی می‌تواند علت عفونت مکرر گوش و یا چسبندگی گوش باشد، چراکه ترشح مخاط از گوش میانی می‌تواند دچار وقفه شود.

دیگر علائم رایج انحراف تیغه بینی  و کجی بینی عبارت‌اند از:

  • احتقان بینی: این علامت معمولاً مزمن است و در بیشتر موارد در یکی از حفره‌های بینی رخ می‌دهد.
  • ایجاد مشکل در تنفس.
  • خون‌دماغ مکرر غیرقابل توضیح،
  • درد صورت در ناحیه بینی،
  • سردرد
  • ترشحات پشت بینی
  • تنفس صدادار و خروپف در هنگام خواب: هنگامی‌که درمان نشود، می‌تواند به آپنه خواب منجر شود.

تشخیص انحراف تیغه بینی


پس از بررسی علائم انحراف بینی ، پزشک در مورد سابقه جراحت در بینی و یا جراحی بینی  ، شکستگی دماغ، از شما سؤال می‌کند. سپس نگاهی به جایگاه تیغه بینی شما می‌اندازد. پزشک از یک چراغ و یک اسپکولوم بینی (ابزاری که به‌آرامی حفره‌های بینی شمارا باز می‌کند) برای بررسی سطح داخلی حفره‌های بینی استفاده می‌کند. بافت‌های پوشش داخلی بینی ممکن است با استفاده از اسپری بینی آفرین و یا نئوسینفرین به‌طور موقت منقبض شده تا تیغه بینی با نمای واضح تری مشاهده شود. گاهی اوقات یک اسکوپ فیبراپتیک در بینی قرار داده خواهد شد تا امکان بررسی مستقیم تیغه خلفی بینی فراهم شود. در اغلب موارد، شما به آزمایش خاصی نیاز ندارید.

اگر انحراف تیغه بینی شما، منجر به خونریزی شدید بینی، عفونت‌های مکرر سینوس و یا دیگر مشکلات قابل‌توجه شود، پزشک عمومی شمارا برای درمان به متخصص گوش و حلق و بینی و یا جراح پلاستیک ارجاع می‌دهد.

فرآیند درمان چگونه است؟


اشکال خفیف انحراف تیغه بینی نیازی به درمان ندارند، به‌جز درمان علائم گاه‌به‌گاه مانند سینوزیت یا احتقان بینی با آنتی‌بیوتیک و ضد احتقان. بااین‌حال بهتر است از داروهای ضداحتقان برای یک دوره زمانی طولانی بدون مشاوره پزشک استفاده نکنید، زیرا استفاده ناصحیح به عارضه برگشت‌پذیری منتهی شود که در آن علائم ممکن است دوباره عود کرده و بدتر از قبل شوند.

زمانی که انحراف شدیدتر باشد و به مشکلات قابل‌توجه منتهی شود، برای درمان انحراف بینی و اصلاح بدشکلی بینی جراحی موردنیاز است.

عمل جراحی برای انحراف تیغه بینی

روش‌های جراحی انحراف بینی عبارت‌اند از:

  • برداشت زیرمخاطی که انسداد را کاهش می‌دهد.
  • رینوپلاستی که بدشکلی کالبدشناختی بینی را اصلاح می‌کند.
  • سپتوپلاستی که انسداد بینی را کاهش داده و نمای آن را بهبود می‌بخشد.
  • داروها برای ناراحتی خفیف، استفاده از داروهای بدون نسخه نظیر ضداحتقانها برای کاهش ترشحات بینی ممکن است کافی باشد.
    آنتی‌بیوتیک‌ها برای مقابله با عفونت، در صورت لزوم تجویز می‌شود.
     

سپتوپلاستی

به‌منظور صاف کردن بینی، یک عمل انحراف بینی اصلاحی به نام سپتوپلاستی انجام می‌شود. سپتوپلاستی زمانی انجام می‌شود که دارو و درمان‌های دیگر پاسخگو نباشند. هدف از انجام این عمل تنفس راحت‌تر، کاهش خروپف و یا بهبود عملکرد سینوس است. این جراحی معمولاً به‌صورت سرپایی انجام می‌گیرد. در اکثر موارد این جراحی کمتر از شصت دقیقه طول می‌کشد و به‌طورمعمول به بیهوشی عمومی نیاز دارد. معمولاً پس از یک ساعت به خانه‌ برمی گردید.

  سپتورینوپلاستی

اگر جراحی زیبایی بینی نیاز باشد،‌ می‌تواند در ترکیب با رینوپلاستی انجام شود- که در این حالت سپتورینوپلاستی نامیده می‌شود.

در سپتوپلاستی، بخش زیادی از تیغه بینی برداشته نمی‌شود و پزشک سعی می‌کند که پس از صاف کردن تیغه بینی آن را سر جای خود در قسمت وسط بازگرداند. گاهی اوقات تیغه بینی پس از عمل، با آتل‌هایی که در داخل حفره‌های بینی قرار داده می‌شود، سر جای خود بازمی‌گردد. گاهی اوقات به بیماران توصیه می‌شود که به مدت یک یا دو هفته از اصابت ضربه به بینی پیشگیری کنند تا جایگاه تیغه بینی به‌درستی اصلاح شود.

جراحی شاخک بینی

جراحی شاخک بینی یا تربینوپلاستی، ممکن است در مواردی که دارو و اجتناب از مواد آلرژی‌زا انجام تنفس را بهبود نمی‌بخشد، ضروری باشد. اندازه شاخک بینی با جابجایی استخوان بزرگ جانبی و جمع‌کردن مخاط کاهش می‌یابد. تنفس معمولاً 1 هفته پس از جراحی بهبود پیداکرده و روند بهبودی تا یک سال یا بیشتر ادامه می‌یابد. تربینوپلاستی و سپتوپلاستی می‌تواند با عمل جراحی سینوس و همچنین با جراحی زیبایی بینی (جراحی تغییر شکل بینی) ترکیب شود.

تراش زیر پرده مخاطی(SMR)

این عمل معمولاً تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود و شامل جدا کردن پوشش بینی از تیغه و برداشتن غضروف و استخوان از ناحیه دارای انحراف است. سپس پوشش مجدداً سر جای خود قرار داده می‌شود. بینی به‌آرامی برای 24 ساعت پانسمان می‌شود تا جایگاه صحیح آن حفظ شود و معمولاً بیمار مجاز است پس از یک یا دو روز به خانه بازگردد.

درچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟
اگر شما یا یکی از اعضای خانواده‌تان دارای علائم انحراف تیغه بینی، به‌خصوص خونریزی بینی یا عفونت‌های بینی و سینوس بوده و تمایل به اصلاح آن با جراحی را داشته باشید.

در زمان ابتلا به این بیماری از مصرف اسپری‌های بینی غیر نسخه‌ای خودداری کنید و در این زمان از فعالیت خودداری کنید.

پیش‌آگهی

در بیشتر موارد، عمل جراحی انحراف بینی موفقیت‌آمیز است؛ اما درصد کمی از بیماران عمل جراحی دوم را به دلایل زیبایی یا به‌منظور بهبود جریان هوا انتخاب می‌کنند.

داروها

  • برای ناراحتی خفیف، شما ممکن است از داروهای بدون نسخه، مانند داروهای ضد احتقان برای کاهش ترشحات بینی استفاده کنید،
  • آنتی‌بیوتیک برای مبارزه با عفونت، در صورت لزوم.

توجه: از مصرف بیش‌ازحد اسپری‌های بینی بدون نسخه اجتناب کنید.

زمان مورد انتظار

فرد مبتلابه انحراف خفیف تیغه بینی ممکن است تنها در طول یک عفونت دستگاه تنفسی فوقانی علائم را تجربه کند. فرد مبتلابه انحراف شدید ممکن است از سینوزیت مزمن یا خون‌دماغ مکرر رنج ببرد که تا زمان بهبودی کامل ادامه خواهد داشت.
اگر کودک شما به انحراف تیغه بینی دچار باشد، پزشک ممکن است جراحی را تا زمان رشد کامل بینی به تأخیر بیندازد. در اغلب موارد، این رشد تا سن 15 یا 16سالگی صورت می‌گیرد. پسران معمولاً باید نسبت به  دختران مدت‌زمان بیشتری منتظر بمانند، زیرا روند رشد آن‌ها اندکی دیرتر پایان می‌یابد. جراحی بینی و بارداری نیز توصیه نمی شود و بهتر است تا زمان تولد نوزاد صبر کنید.

پیشگیری

شما می‌توانید با اجتناب از آسیب به بینی خود، به پیشگیری از انحراف تیغه بینی کمک کنید. برای این کار، در هنگام رانندگی از کمربند ایمنی و محافظ شانه استفاده کنید و در طول انجام ورزش‌های تماسی مانند فوتبال یا کاراته از کلاه یا محافظ صورت مناسب استفاده نمایید.

چگونه انحراف بینی را می شود درمان کرد؟

منبع: dcjafaripour.com