همه چیز در مورد جرم گوش

اطلاعاتی در مورد جرم گوش و 10 نکته خواندنی

جرم گوش یکی از مرموزترین موادی است که از گوش ترشح می شود. در کانال گوش خارجی انسان و دیگر پستانداران ماده ای زرد رنگ و چرب ترشح می شود که سرومن نام دارد و به جرم و یا موم گوش معروف است. ایت ماده با حرکات فکر، هنگام جویدن به سمت بیرون هدایت می شوند. رشد پوست در کانال گوش به شکلی است که از تجمع این ماده در انتهاب گوش جلوگیری می کند.

برای بعضی ها، موم گوش ماده ای آزاردهنده به نظر می رسد، اما موم گوش ماده ای شگفت انگیز است.

موم گوش به مرطوب کردن پوست در ناحیه ی گوش خارجی کمک می کند و بدون این ماده، پوست گوش دچار خشکی و خارش و التهاب شده و پوسته می زند و این امر باعث افزایش احتمال عفونت در گوش می شود.

این ماده یک مانع فیزیکی در گوش است و از ورود حشرات جلوگیری می کند و علاوه بر این با جذب آلودگی ها و گرد و خاک و میکرو ارگانیسم های موجود در هوا مانع ورودشان به گوش می شود.

 

موم گوش دارای خاصیت اسیدی است و مواد ضد باکتریایی دارد و مانع رشد باکتری ها در گوش می شود، مثلا این خاصیت به خوبی از گوش شناگر ها در برابر آلودگی های آب محافظت می کند.

 

رنگ موم گوش درباره سلامتی شما چه می گوید؟

رنگ تیره جرم گوش (قهوه ای یا سیاه) خبر از تجمع باکتری یا آلودگی در آن می دهد اما شاید هم مدت طولانی است که این ماده در گوش شما مانده است و خشک شده است. گوش بزرگسالان معمولا موم بیشتر و غلیظ تری تولید می کند.

رنگ قهوه ای روشن همراه با قسمت های قرمز ممکن است نشانه صدمه و خونریزی باشد.

 

اگر موم گوش در گوش تجمع پیدا کند چه کنیم؟

معمولا بدن تشخیص می دهد که چه مقدار از این ماده را تولید کند و تا زمانی که فک شما در حرکت باشد (مثلا با حرف زدن و جویدن) و رژیم غذایی نرمالی داشته باشید و به بهداشت فردی اهمیت بدهید، این چرخه به طور طبیعی و با نظم ادامه پیدا می کند و دچار اختلال نمی شود. اما نکته جالب اینکه عادت نادرست پاک کردن بیش از حد گوش، سیگنال هایی به غدد ترشح موم گوش می فرستد و باعث تولید هرچه بیشتر این ماده می شود که ممکن است در گوش تجمع پیدا کند.

استرس و ترس هم باعث افزایش سرعت تولید موم گوش می شوند، زیرا همان غددی که باعث عرق کردن می شوند، تولید موم گوش را هم بر عهده دارند.

دلایل دیگر تولید زیاد موم گوش

افرادی که دارای موی زائد فراوان در گوش هستند

افراد مبتلا به عفونت های مزمن گوش

اقرادی که دچار اختلالاتی در شکل فیزیکی کانال گوش هستند

افراد مسن یا مبتلا به ناراحتی های پوستی خاص و اختلالات یادگیری

 

حالا با داشتن این اطلاعات حتما برای پاک کردن گوش خود تردید می کنید…

اگر چه گوش ها دارای مکانیزم خودکار برای تمیز شدن هستند، اما تجمع بیش از حد جرم گوش ممکن است باعث کاهش شنوایی شود و اگر شما چنین حسی در گوش خود دارید و فکر می کنید عامل آن جرم گوش است، دو روش نادرست زیر را برای پاک کردن گوش اصلا توصیه نمی کنیم:

 

روش رایج برای پاک کردن گوش استفاده از گوش پاک کن است که ما استفاده از این روش را توصیه نمی کنیم. زیرا کانال گوش که در واقع مجرای تنگی است دارای بافت بسیار حساس و آسیب پذیری است و آسیب به این مجرا ممکن است باعث عفونت گوش شود.

از طرفی گوش پاک کن با حرکت در این مجرا باعث هدایت جرم گوش به داخل شده و تجمع و خشک شدن این ماده را به همراه دارد که با عوارضی نظیر کم شنوایی و عفونت گوش همراه است.

 

روش سوزاندن شمع هم که در فضای مجازی سر و صدای زیادی به پا کرده است، در واقع شایعه ای بیش نیست و هیچ متخصص و شواهد علمی استفاده از آن را موثر نمی داند و به علاوه، این کار خطرات جدی از جمله سوختگی گوش، انسداد مجرای گوش با مواد شمع، عفونت و حتی پارگی پرده ی گوش را به همراه دارد.

 

روش های امن و درستی که قابل استفاده هستند:

گوش های خود را با حوله یا پارچه ی خیس تمیز کنید

زیر دوش آب گرم گوش های خود را ماساژ دهید

اگر گوش های شما کاملا سالم هستند و در گوش خود هیچ مشکلی ندارید و پرده ی گوش شما سالم است، می توانید از کیت های پاک کننده ی گوش که بدون نسخه ی پزشک به فروش می رسند استفاده کنید.

 

هشدار: هر سال به یک متخصص مراجعه کنید تا گوش های شما را معاینه کند و هرگاه دچار درد ناگهانی در گوش شدید یا به طور ناگهانی شنوایی خود را از دست دادید، فورا به پزشک مراجعه کنید.

همه چیز در مورد جرم گوش

10 واقعیت درباره جرم گوش

جرم گوش ماده ای چسبناک، زردرنگ و چرب است که توسط سلول های موجود در کانال گوش ترشح می شود و مجرای گوش را از گزند آلودگی ها و میکروب ها حفظ می کند. در این مطلب با 10 حقیقت درباره جرم گوش آشنا می شوید.

 

1- جرم گوش چه موادی دارد؟
جرم گوش که به آن واکس گوش، موم یا سرومن نیز گفته می شود، ترکیبی از چربی (مترشحه از غدد چربی پوست)، سلول های پوستی جدا شده از داخل گوش و ترشحات غدد سرومن در کانال گوش خارجی است.

2- آیا نوع جرم گوش خود را می دانید؟
جرم گوش دو نوع خشک و مرطوب است. نوع آن بستگی به ژنتیک شما دارد. ژنتیک مردم آسیای شمال شرقی مخصوصا مردم کشورهای چین یا کره طوری است که جرم گوش خشک دارند، در حالی که جرم گوش افراد سایر کشورها مرطوب است.

3- چطور جرم گوش شبیه موی بینی است؟
جرم گوش یکی از عوامل محافظتی بدن است. جرم گوش همانند مژه های چشم و موهای بینی از بدن ما در برابر عوامل مزاحم مثل گردوغبار، باکتری ها و سایر میکروارگانیسم ها محافظت می کند. این عوامل با ورود به بدن باعث بروز ناراحتی، التهاب و عفونت می شوند.
اگر در اثر تجمع جرم گوش، شنوایی شما کم شده است و صداها را به سختی می شنوید، برای معاینه نزد پزشک متخصص گوش و حلق و بینی بروید.

4- چطور جرم گوش شبیه اشک است؟
جرم گوش، گوش های ما را لیز و نرم می کند، همان طور که اشک، چشم های ما لیز و مرطوب می کند. اگر مقدار جرم گوش کم باشد، گوش ها دچار خشکی و خارش می شوند.

5- جرم گوش بعد از پاک کردن گوش، برطرف می شود.
گوش ها با لطف جرم گوش، خودشان را پاک و تمیز می کنند. هر وقت شما فک یا چانه خود را تکان می دهید، جرم گوش به آرامی از طرف پرده گوش به سمت سوراخ گوش می آید. سپس خشک شده و بیرون می افتد.

6- داخل گوش خود را دستکاری نکنید.
برای تمیز کردن گوش نبایستی چیزی داخل گوشتان فرو کنید، زیرا گوش ها خودشان را تمیز می کنند.
برای خاراندن گوش یا خارج کردن جرم گوش، گوش پاک کن، سنجاق، انگشت دست و هر چیز دیگری را وارد گوشتان نکنید، زیرا با این کار جرم را بیشتر به سمت داخل گوش هل می دهید که می تواند گوش را کیپ کند و شنوایی شما کم شود.

7- از شمع گوش استفاده نکنید.
برخی افراد برای پاک کردن جرم گوش از شمع گوش استفاده می کنند. در این روش، فرد روی یک طرف بدن خود دراز می کشد و شمعی مخروطی شکل و تو خالی در داخل کانال گوش قرار می گیرد. سپس شمع را روشن می کنند.
گفته می شود حرارت شمع، جرم گوش را نرم می کند و بیرون می آورد.در حالی که این کار هیچ فایده اثبات شده ای ندارد و در عین حال باعث سوختگی گوش، گرفتگی گوش در اثر تجمع جرم و سوراخ شدن پرده گوش می شود.

8- چطور جرم گوش روی شنوایی موثر است؟
تجمع و سفت شدن جرم گوش، شایع ترین دلیل کاهش شنوایی است. ممکن است گاهی اوقات جرم گوش به طرف پرده گوش هل داده شود و یا گوش ها بیش از حد مورد نیاز، جرم تولید کنند.علائم تجمع و سفت شدن جرم گوش عبارتند از درد گوش، احساس سنگینی و پری گوش، احساس کیپ شدن گوش و زنگ زدن گوش.
همچنین ممکن است گوش های شما دچار خارش، بوی نامطبوع و ترشحات شوند.

9- چطور جرم گوش را تمیز کنیم؟
اگر احساس می کنید گوش های شما در اثر تجمع جرم گوش  بسته شده اند، نزد پزشک متخصص گوش و حلق و بینی بروید تا جرم گوش شما را تمیز کند. برای این کار:
– ابتدا لازم است جرم گوش را نرم کنید. طبق دستور پزشک برای مدت چند روز، دو تا سه بار در روز چند قطره روغن گلسیرین فنیکه را داخل سوراخ گوش خود بریزید. این روغن جرم گوش را نرم می کند و باعث خروج راحت تر آن می شود.

– بعد از چند روز نزد پزشک می روید. پزشک با استفاده از یک سرنگ پر از آب گرم، داخل گوش شما را شستشو می دهد تا جرم گوش ها خارج شود.
– سپس بیرون گوش خود را با دستمال کاغذی تمیز خشک می کنید. یا اینکه می توانید با باد ملایم سشوار داخل آن را به آرامی خشک کنید.
بیماران مبتلا به دیابت و یا اختلال سیستم ایمنی بدن بایستی قبل از این کار، بیماری خود را به پزشک بگویند.

10- چه موقع نزد پزشک برویم؟
اگر در اثر تجمع جرم گوش، شنوایی شما کم شده است و صداها را به سختی می شنوید، برای معاینه نزد پزشک متخصص گوش و حلق و بینی بروید.اگر بعد از شستشوی گوش توسط پزشک، دچار مشکلی در گوش های خود گشتید، مجددا نزد پزشک بروید، مثلا اگر دچار درد گوش شدید و یا اینکه همچنان صداها را خیلی کم می شنیدید.
اگر از وسایل کمک شنوایی مثل سمعک استفاده می کنید و یا هر چند مدت یک بار گوش های شما در اثر تجمع جرم کیپ می شوند، بایستی هر چند مدت یک بار برای تمیز کردن گوش های خود نزد پزشک بروید.