فست فود اغلب از نظر تغذیه ای ضعیف و پر کالری است. شواهد نشان می دهد که مصرف بیش از حد محصولات فست فود تجاری می تواند در کوتاه مدت و بلندمدت بر سلامت تأثیر منفی بگذارد. در ادامه به برخی از عوارض فست فود اشاره می کنیم که نشان دهنده این است که چرا باید از خوردن آن دست بکشید.

فست فود معمولاً از نظر تغذیه ضعیف است. بر اساس بررسی منبع مورد اعتماد در سال 2015، فست فودها حاوی مواد مختلفی هستند که عموماً ناسالم هستند. حاوی قند، نمک، چربی های اشباع یا ترانس و بسیاری از مواد نگهدارنده و مواد فرآوری شده است. همچنین فاقد برخی مواد مغذی مفید است.

با این حال، همه فست فودها تأثیرات منفی ندارند و فرد می تواند با تحقیق در مورد محتوای غذایی فست فودهای خاص، انتخابی آگاهانه داشته باشد. ما در این مقاله به عوارض فست فودها و تاثیرات آن ها در کوتاه مدت و بلند مدت اشاره کرده ایم.

تاثیرات کوتاه مدت عوارض فست فود

فست فودها معمولاً حاوی قند، نمک و چربی های اشباع شده یا ترانس هستند. واکنش بدن به این مواد مغذی منجر به طیف وسیعی از اثرات کوتاه مدت زمانی که فرد فست فود می خورد، می شود.

عوارض فست فود

1- افزایش قند خون

افزایش قند خون از عوارض فست فودها است. فست فود به سرعت تجزیه شده و به دلیل کربوهیدرات های تصفیه شده و قند باعث افزایش سریع قند خون می شود. این امر باعث می شود افراد احساس خستگی کنند. انسولین باعث افزایش گرسنگی در مدت کوتاهی پس از غذا می شود.

2- فشار خون

یکی از عوارض فست فود فشار خون است. یک مطالعه کوچک در سال 2016 نشان داد که مصرف سطوح بالای نمک می تواند فوراً بر عملکرد صحیح رگ های خونی افراد تأثیر بگذارد. بسیاری از سوسیس های تجاری حاوی سطوح بالایی از چربی های اشباع شده و سدیم هستند که در صورت مصرف بیش از حد، فرد دچار مشکلات قلبی و فشار خون بالا می شود.

3- افزایش التهاب

یک وعده فست فود می تواند التهاب را در سراسر بدن افزایش دهد. یک مطالعه در سال 2015 نشان داد که یک وعده غذایی فست فود سرشار از چربی اشباع شده باعث افزایش التهاب راه هوایی ریه در افراد مبتلا به آسم می شود. این التهاب به عنوان محرک حملات آسم عمل می کند.

تاثیرات بلند مدت عوارض فست فود

شواهد زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد خوردن منظم فست فود می‌تواند به سلامت فرد آسیب برساند. مطالعه ‌ای در سال 2015 بر روی اثرات جبران ‌ناپذیر خوردن فست فود انجام شد. چنین خطراتی شامل چاقی، مقاومت به انسولین، دیابت نوع 2 و شرایط مختلف قلبی عروقی است.

تاثیرات بلند مدت عوارض فست فود

این به این دلیل است که اکثر فست فودها دارای قند، نمک، چربی اشباع شده، چربی های ترانس، مواد فرآوری شده و کالری هستند. همچنین به طور کلی آنتی اکسیدان، فیبر و بسیاری از مواد مغذی دیگر کم است.

1- دستگاه گوارش

یکی از عوارض فست فودها در بلند مدت بر روی دستگاه گوارش است. بسیاری از فست فودها دارای فیبر بسیار کم هستند. پزشکان رژیم های غذایی کم فیبر را با خطر بالاتری از بیماری های گوارشی مانند یبوست و بیماری دیورتیکولار و همچنین کاهش باکتری های سالم روده مرتبط می دانند.

2- ایمنی و التهاب

از دیگر عوارض فست فود در بلند مدت ایمنی و التهاب است. یک بررسی در سال 2019 اثرات رژیم غذایی غربی را بر سیستم ایمنی بدن افراد بررسی کرد. این رژیم غذایی حاوی مقادیر زیادی قند، نمک و چربی اشباع شده از منابع معدودی است. نتایج نشان داد که یک رژیم غذایی غربی می تواند منجر به التهاب بیشتر، کنترل کمتر عفونت، نرخ بالاتر سرطان و خطر بالاتر بیماری آلرژیک و خود التهابی شود.

3- حافظه و یادگیری

یک منبع قابل اعتماد در سال 2020 نشان می دهد که بین رژیم های غذایی نامتعادل سرشار از چربی اشباع شده و کربوهیدرات های ساده و ظرفیت کمتر برای حافظه و یادگیری، ارتباط وجود دارد. این نوع رژیم همچنین ممکن است خطر ابتلا به بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون را افزایش دهد.

4- آلرژی

نتایج مطالعات پژوهشی در سال 2018 نشان داد که ارتباطی بین عوارض فست فود و افزایش آسم، رینوکونژونکتیویت و اگزما وجود دارد.

5 -بیماری قلبی

منبع معتبر FDAT نشان می دهد که رژیم غذایی سرشار از نمک اغلب فشار خون فرد را افزایش می دهد و فرد را مستعد حملات قلبی، سکته مغزی، بیماری کلیوی یا بیماری قلبی می کند.

6- چاقی

چاقی و اضافه وزن یکی از عوارض فست فود است که این روزها گریبان گیر افراد فست فودخور شده است. وزارت کشاورزی ایالات متحده اشاره می کند که فست فود معمولی حاوی تعداد بسیار زیادی کالری است. اگر فردی کالری بیشتری از آنچه در روز می سوزاند بخورد، وزن اضافه می کند که ممکن است منجر به چاقی شود.

7- تاثیر سلامت روان

یکی دیگر از عوارض فست فود تاثیر بر سلامت روان است. خوردن مقدار زیادی فست فود همچنین می تواند بر سلامت روان افراد تأثیر بگذارد و آن ها را مستعد افسردگی و اضطراب کند.

آیا همبرگر و کباب لقمه در دسته غذاهای ناسالم قرار می گیرند؟

همبرگر و کباب لقمه را می توان با توجه به تهیه و مواد تشکیل دهنده آن ها ناسالم یا سالم در نظر گرفت. همبرگرها در شکل‌های کم‌مغذی‌شان، اغلب شامل گوشت چرخ‌کرده‌ی چرب، پنیر فرآوری‌شده و نان‌های سفید تصفیه‌شده می باشند که به محتوای کالری و چربی اشباع بالا کمک می ‌کنند. به طور مشابه، کباب لقمه ها اگر با تکه های چربی و روغن زیاد درست شوند، می توانند ناسالم باشند.

همبرگر و کباب لقمه

با این حال، همبرگر و کباب لقمه می توانند بخشی از یک رژیم غذایی متعادل باشند که با گوشت بدون چربی، نان سبوس دار و انواع سبزیجات تازه تهیه شوند. کباب کردن یا پختن به جای سرخ کردن نیز می تواند محتوای چربی کلی را کاهش دهد. انتخاب آگاهانه در مورد چاشنی‌ها بر مشخصات تغذیه‌ای آن ها تأثیر می‌گذارد.

چگونه غذاهای سالم انتخاب کنم؟

در بالا به عوارض فست فود اشاره شد. با مطالعه موارد بالا ممکن است از خود بپرسید پس چگونه می توان غذای سالم انتخاب کرد. درک ارزش غذایی اقلام خوراکی که می‌خرید بسیار مهم است. شما می توانید این کار را با مطالعه پنل تغذیه موجود در پشت همه اقلام بسته بندی شده انجام دهید.

برچسب‌های مواد غذایی می‌توانند مواردی مانند میزان انرژی، پروتئین، چربی، کربوهیدرات‌ها، قندها، فیبر و سدیم (نمک) در هر محصول و همچنین اندازه وعده‌های پیشنهادی را به شما نشان دهند.

پانل اطلاعات تغذیه

هنگام بررسی ارزش غذایی یک محصول، مطمئن شوید که به پانل اطلاعات تغذیه مانند “کم چربی” یا “بدون قند” توجه کرده اید، زیرا ممکن است گمراه کننده باشد. هنگامی که یک محصول به عنوان “سبک” تبلیغ می شود، ممکن است فقط به رنگ یا طعم محصول اشاره شود. این به این معنی است که ممکن است محصول همچنان «پرچرب» باشد. حتماً پانل اطلاعات تغذیه در پشت بسته را برای محتوای واقعی چربی بخوانید.

چگونه می توانم مقدار غذاهای فست فودی را کاهش دهم؟

کاهش میزان غذاهای ناسالم می‌تواند چالش برانگیز باشد، اما لازم نیست همه غذاهای مورد علاقه خود را رها کنید. در ادامه چند نکته در مورد چگونگی ایجاد عادات غذایی سالم وجود دارد:

  • گزینه های غذایی کامل مانند نان های سبوس دار و غلات کامل مانند پاستا را انتخاب کنید.
  • میوه های تازه را برای دسر به جای غذاهای ناسالم انتخاب کنید تا از نمک اضافه شده، شکر و چربی اشباع شده دوری کنید.
  • ارزش غذایی غذاهای خود را با استفاده از پنل اطلاعات تغذیه ای در پشت بسته بررسی کنید.
  • مراقب ترفندهای تبلیغاتی باشید، از جمله ادعاهایی مبنی بر اینکه یک محصول قند افزوده ندارد، زیرا ممکن است همچنان دارای نمک یا چربی بالایی باشد.
  • از سیستم رتبه بندی ستاره سلامت برای مقایسه اقلام بسته بندی شده مشابه و انتخاب سالم ترین آن ها استفاده کنید.

و در آخر…

فست فودها دارای نمک، شکر، چربی های اشباع شده، چربی های ترانس، کالری و مواد نگهدارنده و مواد فرآوری شده هستند. مطالعات زیادی درباره عوارض فست فود بر سلامتی انجام شده که نتایج منفی آن ها بر سلامتی ثابت شده است. در کوتاه مدت، فست فود بر قند خون و فشار خون تأثیر می گذارد، التهاب را افزایش می دهد و به این معنا است که فرد مواد مغذی لازم را به اندازه کافی نمی خورد. در دراز مدت، رژیم غذایی غنی از فست فود می تواند منجر به مشکلات گوارشی، ایمنی، التهاب، سلامت قلب، چاقی و موارد دیگر شود.

با این حال، همه فست فودها بد نیستند. برخی از آیتم ها از جمله کباب لقمه و همبرگر گزینه های سالم تری هستند. برای حفظ سلامت خود باید فست فودهایی را که حاوی نمک، چربی، قند و کربوهیدرات کل کمتری هستند شناسایی کرده و به طور کلی میزان فست فود مصرفی خود را محدود کنید.