قرص متفورمین برای لاغری چه مقدار موثر است؟


استفاده از متفورمین برای لاغری

متفورمین به عنوان یکی از داروهای لاغری به صورت خودسرانه استفاده می شود و در این مطلب از تک پزشک، قصد داریم عوارض و خطرات گلوکوفاژ یا متفورمین برای کاهش وزن را بررسی کنیم.

پیش از اینکه بخواهید از قرص متفورمین برای لاغری استفاده کنید بهتر است اطلاعاتی در مورد تاثیر این قرص، عوارض آن و نحوه عملکرد آن برای لاغری اطلاعاتی را کسب کنید.


متفورمین برای چه استفاده می شود؟

داروی متفورمین  در سال 1950 به عنوان داروی شایع برای درمان و یشگیری از دیابت نوع 2 استفاده شد. یکی از تاثیراتی که این دارو دارد کاهش وزن است و گویا عوارض جانبی متفورمین برای لاغری کم است و هزینه آن نیز بالا نیست.

کاهش وزن معمولا برای کم شدن خطر دیابت نوع 2 است. آیا تمام افراد می توانند قرص متفورمین مصرف کنند؟


آیا قرص متفورمین برای کاهش وزن بی خطر است؟

متفورمین برای کاهش وزن افرادی که چاق هستند بی خطر است. اما شاید مصرف این دارو برای همه مناسب نباشد، مخصوصا آنهایی که اضافه وزنشان بسیار بالا نیست. پس قبل از مصرف آن باید حتما با پزشک خود مشورت کنید.

بر اساس تحقیقات، متفورمین باعث کاهش وزن بعضی از افراد می شود. دقیقا مشخص نیست که چرا متفورمین باعث لاغری می شود.

یک تئوری این است که شاید متفورمین با پایین آوردن اشتها باعث می شود کمتر غذا بخورید. حتی ممکن است چگونگی ذخیره سازی و استفاده از چربی های بدن را نیز تغییر دهد.


تاثیر متفورمین برای کاهش وزن چه مدت طول می کشد؟

برخی تحقیق ها نشان داده اند متفورمین موجب کاهش وزن می شود اما راه حل سریعی نیست. بر اساس یک تحقیق بلند مدت: کاهش وزن مربوط به متفورمین به مرور و طی یک تا دو سال اتفاق می افتد.

مقدار کاهش وزن نیز در هر فرد متفاوت است. در این تحقیق متوسط وزن کم شده پس از دو سال 2 تا 3.5 کیلوگرم بوده است.

مصرف دارو بدون رعایت عادات سالم دیگر، ممکن است سبب کاهش وزن نشود. اشخاصی که در طول مصرف متفورمین رژیم غذایی سالم و ورزش دارند بیشتر وزن کم می کنند.

شاید دلیلش این باشد که متفورمین مقدار کالری سوزی در طول ورزش را تقویت می کند. اگر ورزش نکنید از این مزیت نیز محروم می شوید.

کاهش وزن ممکن است تا زمان مصرف متفورمین ادامه دار باشد. این یعنی اگر این دارو را متوقف کنید، احتمال بازگشت به وزن اولیه تان زیاد است. حتی اگر هم مصرف دارو را ادامه دهید، ممکن است به مرور وزن کم شده برگردد.

متفورمین برای لاغری چگونه عمل می کند؟

یکی از ویژگی های اصلی متفورمین، کاهش مقاومت به انسولین است. مقاومت به انسولین از دلایل اصلی ابتلا به دیابت و از عوامل کمک کننده به کاهش وزن است و می تواند منجر به سندروم تخمدان پلی کیستیک شود.

متفورمین، مقدار تولید گلوکز کبد و جذب آن توسط روده را کاهش می دهد اما جذب از طریق عضلات را بالا می برد.


متفورمین: جادویی برای لاغری!

به عبارت دیگر، متفورمین قرص جادویی کاهش وزن نیست که خیلی ها منتظرش هستند. این قرص فقط در بعضی افراد موجب کاهش وزن می شود. یکی از مزایای متفورمین این است که اگر موجب کاهش وزن نشود منجر به افزایش وزن هم نمی شود.

در دیگر داروهای درمان دیابت نوع 2، کاهش وزن دیده نمی شود. متفورمین تنها کالری دریافتی را کاهش می دهد و تاثیری بر درصد چربی بدن ندارد. همچنین مصرف متفورمین برای لاغری در کنار ورزش، تاثیر بالاتری روی کاهش وزن بدن نسبت به ورزش تنها دارد.


چرا پزشک متفورمین برای لاغری تجویز می کند؟

اگر مبتلا به دیابت نوع 2 یا پیش دیابت یا اضافه وزن و چاقی باشید ممکن است پزشک برای کنترل دیابت متفورمین تجویز کند. در واقع حتی اگر مبتلا به دیابت و پیش دیابت هم نباشید ممکن است این دارو برایتان تجویز شده باشد.

به این نوع استفاده از متفورمین استفاده خارج از دستور العمل می گویند، یعنی سازمان جهانی غذا، متفورمین را به عنوان یک داروی کاهش وزن نمی شناسد و تایید نمی کند. در نتیجه اطلاعات کمی درباره تاثیر گذاری آن روی کاهش وزن وجود دارد.استفاده از متفورمین برای لاغری


دوز مورد نیاز متفورمین برای لاغری چقدر است؟

اگر پزشک برایتان متفورمین تجویز کرد، خودش نیز درباره مقدار دوز مصرف آن تصمیم می گیرد. احتمالا مصرف متفورمین را از دوز پایین شروع می کنید و طی چند هفته مقدار آن را افزایش می دهید. این کار مقدار عوارض جانبی کاهش می دهد.


عوارض متفورمین

همانگونه که از قبل گفتم متفورمین سبب کاهش وزن شما می شود، اما استفاده ی آن به این قصد نمی تواند تاثیرات خوبی برای شما داشته باشد. از این رو در ادامه به عوارض آن خواهیم پرداخت:

  1. مشکلات جدی معده

از شایع ترین عوارض جانبی مصرف متفورمین بروز مشکلاتی برای معده است. تاثیر این دارو روی معده از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

با مصرف متفورمین ممکن است 40 تا 50 درصد افراد دچار علائمی مانند زیر می شوند:

  • اسهال
  • استفراغ
  • حالت تهوع
  • نفخ

اینکه چرا متفورمین باعث بروز چنین مشکلی در معده می شود هنوز مشخص نیست اما چون این دارو توسط کبد سوخت و ساز می شود، افرادی که مصرف سنگین الکل دارند و یا کسانی که مبتلا به مشکل رفلاکس اسید معده یا IBS هستند بیشتر مستعد این واکنشند.

بیشتر اوقات بدنتان تنها پس از چند هفته عادت می کند و علائم بهبود می یابند. اگر چنین اتفاقی نیفتاد پزشک می تواند دوز متفورمین را تغییر دهد و یا به کلی مصرفش را ممنوع کند.

  1. علائم شبیه به آنفولانزا

یکی از نادرترین علائم اسید لاکتیک است، شرایطی که در آن تعادل اسیدی در بدنتان از دست می رود. این مشکل خود را با علائم زیر نشان می دهد:

  • گرفتگی عضلانی
  • درد
  • خستگی
  • لرز
  • سرگیجه
  • خواب آلودگی و علائم بسیار مبهم

این علائم بسیار سریع اتفاق می افتند و حتی ممکن است کشنده باشند.

چنین حالتی بسیار وحشتناک است اما یادتان باشد بسیار نادر است و در کمتر از یک درصد اوقات اتفاق می افتد. اگر هم دچارش باشید سریع متوجه می شوید چون علائم بسیار شدید هستند. در صورت دیدن چنین مشکلی باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

  1. مزه دهانتان شبیه فلز می شود

اینکه برخی داروها پس از مصرفشان باعث شوند مزه دهانتان شبیه فلزات شود غیر شایع نیست. دشوار است که بگوییم چرا چنین اتفاقی می افتد اما بیمارانی هستند که پس از مصرف برخی داروها چنین حسی را دارند.

وقتی برخی داروها را مصرف می کنیم، مقداری از آنها ممکن است با آب دهان از بدن خارج شوند.

مزه آهنی که حس می کنید ممکن است به دلیل مواد موجود در دارو باشد. خوشبختانه این مشکل جدی و خطرناک نیست و می توانید با شستشوی دهان رفعش کنید.

  1. مصرف متفورمین برای لاغری شما را دچار سردرد می کند

متفورمین معمولا دچار افت فشار خون و بروز هیپوگلیسمی نمی شود اما گاهی باعث سردرد می شود. متفورمین سبب افت سطح قند خون نمی شود اما وقتی یک بیمار به علت ترکیب دارویی دچار سردرد می شود، معمولا با افت قند خون همراه است.

اگر سطح غیر طبیعی سردرد یا سردردی بی سابقه را تجربه کردید با پزشک خود صحبت کنید تا روش های مصرفی تان را تغییر دهد.

  1. کاهش اشتها

یکی از راه هایی که افراد فکر می کنند متفورمین می تواند به بهبود یافتنشان کمک کند این است که میزان اشتها را کاهش می دهد.

وقتی انسولین بدنتان به صورت طبیعی جواب نمی دهد ممکن است به هوس غذایی منجر شود. متفورمین به تثبیت سطح انسولین کمک می کند،

در نتیجه احساس گرسنگی تا حدودی از بین می رود و در بعضی ممکن است شدتش بالاتر باشد طوری که اصلا به غذا علاقه نشان ندهند.

به صورت کلی برای کاهش وزن بهترین روش ایجاد تغییر در عادات بد غذایی و تحرک است. حتی اگر دارویی باشد که 100 درصد کاهش وزن را تضمین کند در صورتی که عادات بد غذایی تان را تغییر نداده باشید باز هم اضافه وزن به سراغتان خواهد آمد.

بنابراین توصیه تک پزشک این است که تا جای ممکن به سمت مصرف داروها نروید.


مواردی که علاوه بر متفورمین برای لاغری موثر است؟

اگر در طول مصرف متفورمین وزن کم کردید ممکن است نتیجه مصرف این دارو باشد یا نباشد. کاهش وزن دلایل دیگری را نیز شامل می شود. برای مثال، برخی مشکلات سلامتی موجب از دست دادن اشتها شوند. این مشکلات عبارتند از:

  • افسردگی
  • استرس
  • اضطراب
  • بیماری مزمن انسدادی ریه
  • سرطان
  • ایدز
  • پارکینسون

داروهای دیگری نیز موجب کاهش وزن می شوند:

  • داروهای شیمی درمانی
  • داروهای خاص تیروئید شامل لووتيروکسين، ليوتريرونين و ليوتريسکس
  • داروهای بیش فعالی مانند: آمفتامین / دگزوآرو آمفتامین (Adderall) و متیل فنینید

همچنین مشکلات سیستم گوارشی که موجب کاهش وزن می شوند عبارتند از:

  • اسهال
  • سندروم روده تحریک پذیر
  • عفونت معده یا روده
  • جراحی معده یا روده
همچنین بخوانید: روش های نادرست برای لاغری