گروه خونی برای ازدواج


گروه خونی برای ازدواج

گروه خونی و ازدواج

نوع گروه خونی هیچ محدودیتی برای ازدواج ندارد و تمام گروه های خونی می توانند با هم ازدواج کنند. دلیل انجام آزمایش خون، مشخص شدن کم خونی است.
خیلی از پسران و دختران قبل از ازدواج ردن، این سوال در ذهنشان پیش می آید که با هر گروه خونی می توان ازدواج کرد یا نه؟ در این مطلب در مورد انواع گروه خونی برای ازدواج و اهمیت آزمایشات ژنتیکی برای زوجین می گوییم که با همدیگر فامیل هستند.

گروه خونی چیست؟

گروه خونی یک روش دسته بندی انواع خون در افراد مختلف است. این دسته بندی بر اساس وجود آنتی ژن یا RH در گلبول‌های قرمز انجام می‌گیرد. به طور کلی خون در همه انسان‌ها به چهار گروه اصلی A ،B ،O و AB تقسیم می‌شود. همچنین تمامی این گروه‌های خونی در یک تقسیم بندی دیگر دارای زیر مجموعه‌های مثبت و منفی هستند.

فاکتور RH در خون چیست؟

علاوه بر گروه خونی‌های متداول سیستم دیگری برای تعیین نوع گروه خونی از نظر مثبت و منفی در انسان‌ها وجود دارد، که به آن RH گفته می‌شود. در این سیستم اگر کسی فاکتور RH او بر روی گلبول‌های قرمز قرار داشته باشد دارای RH مثبت بوده و در غیر این صورت دارای RH منفی است.

میان گروه خونی افراد و مقوله ازدواج چه ارتباطی وجود دارد؟

باید توجه شود که مجوز ازدواج مورد تایید مراکز آزمایشات خون پیش از ازدواج، هیچ ارتباطی به نوع گروه خونی افراد ندارد و آنچه که باعث عدم صدور این مجوز می‌شود، وجود مشکلات ژنتیکی مانند تالاسمی و… است.

انجام آزمایشات تکمیلی خونی پیش از ازدواج برای چه گروه‌های خونی اهمیت دارد؟

به طور معمول تمامی زوج‌های جوان موظف به انجام آزمایشات مربوط به فاکتور‌های مهمی هستند که در ازدواج و سلامت جنین نقش اساسی ایفا می‌کنند. اما در برخی شرایط این آزمایشات به موارد تکمیلی‌تر نیاز دارد؛ که از جمله آن‌ها می‌توان موارد زیر را عنوان نمود:
  • اگر یک یا هر دوی زوجین، فردی دارای اختلالات ژنتیکی را در میان فامیل درجه یک خود دارا باشند
  • هنگامی که عروس در سنین کمتر از ۱۸ سال یا بالای ۳۳ سال قرار دارد
  • یک یا هر دوی زوجین در مراکز پرخطر و در ارتباط با مواد شیمیایی یا هسته‌ای فعالیت دارند
  • هنگامی که عروس و داماد دارای نسبت‌های فامیلی با یکدیگر هستند
  • در صورتی که یکی از طرفین دارای نوعی اختلال ژنتیکی باشد

آیا ازدواج با گروه خونی مشابه امکان پذیر است؟

از نظر علم پزشکی ازدواج دو نفری که دارای گروه خونی مشابه با یکدیگر هستند، کاملا بلامانع بوده و مشکلی را ایجاد نخواهد کرد.

 

بهترین گروه خونی برای ازدواج کدام است؟

همان گونه که اشاره شد نوع گروه خونی افراد هیچ ارتباطی در امر ازدواج ندارد. همه گروه‌های خونی اعم از گروه‌های مثبت و منفی می‌توانند با یکدیگر ازدواج کرده و مشکلی از این بابت برای ابتلای فرزندانشان به بیماری‌های ژنتیکی وجود ندارد. البته باید به این نکته نیز توجه نمود که در صورتی که گروه خونی مادر منفی باشد و اگر گروه خونی جنین مثبت شود، ممکن است مشکلاتی برای نوزاد به دنبال داشته باشد.

برای پیشگیری از چنین مشکلی در هنگام بارداری نسبت به تزریق آمپول روگام برای مادر اقدام خواهد شد. این آمپول از بروز واکنش‌های سیستم ایمنی مادر در مقابل جنین پیشگیری خواهد کرد. همچنین ذکر این نکته نیز ضروری است که می‌بایست به زمان مناسب تزریق این آمپول که معمولا بین هفته ۲۶ تا ۲۸ حاملگی است توجه شود.

آزمایشات خون پیش از ازدواج فامیلی

زوج‌هایی که با یکدیگر نسبت فامیلی داشته و قصد ازدواج با یکدیگر دارند باید نسبت به انجام آزمایشات ژنتیکی قبل از ازدواج اهتمام لازم را به عمل آورند. چرا که حتی اگر هیچ گونه سابقه بیماری ژنتیکی در خانواده‌ها وجود نداشته باشد، باز هم احتمال بروز بیماری‌های ژنتیکی در فرزندان آن‌ها وجود دارد.

نکته حائز اهمیت در ازدواج‌های فامیلی

در حالت طبیعی همه افراد از ۷ یا ۸ عدد ژن معیوب برخوردار هستند. در هنگام ازدواج میان افراد غریبه امکان آن که این ژن‌ها در کنار هم قرار گرفته و جنینی معیوب به وجود آید، حدود ۲ درصد است. اما درباره ازدواج‌های فامیلی این احتمال ۳ یا ۴ برابر بیشتر خواهد شد و هر چه که نسبت فامیلی نزدیک‌تر باشد، به دلیل اشتراکات بیشتر میان اجداد آن‌ها احتمال ابتلا به اختلالات و بیماری‌های ژنتیکی در میان فرزندان بیشتر خواهد شد؛ بنابراین توجه و انجام آزمایشات کامل ژنتیکی قبل از ازدواج برای زوجین دارای نسبت فامیلی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

مشکلات ژنتیک در زوجین دارای تالاسمی مینور

یکی دیگر از مواردی که در آزمایشات قبل از ازدواج به وجود می‌آید آن است که احتمال دارد با وجودی که زوج‌ها به تنهایی مشکلی خونی ندارند، اما در آزمایشات ازدواج آن‌ها مشکل ایجاد می‌شود.
در چنین شرایطی گفته می‌شود که زوجین دارای تالاسمی مینور هستند. تالاسمی مینور یک نوع کم خونی است که هر فرد مبتلا به تنهایی مشکلی ندارد. اما در صورت ازدواج با یک فردی دیگر که دارای تالاسمی مینور است، احتمال آن که فرزند به تالاسمی ماژور مبتلا شود حدود ۲۵۵ درصد است.

امیدواریم با خواندن این مطلب به پاسخ سوال هایتان رسیده باشید و بدون داشتن استرس آزمایش خون ویژه ازدواج را انجام دهید.