آیا سونوگرافی سه بعدی برای جنین ضرر دارد


سونوگرایف سه بعدی

سونوگرافی سه بعدی در واقع نوعی سونوگرافی از جنین است که اسکن 3 بعدی از جنین را نشان می دهد. اما آیا خطراتی دارد یا خیر؟ سوال شده بود که اگر بدانید سونوگرافی سه بعدی خطر دارد باز هم آن را انجام می دهید؟ طبق آخرین آمار گرفته شده، 11% افراد به گزینه «بله. انجام می‌دهم» و 89% افراد به گزینه «خیر. انجام نمی‌دهم» رای داده اند و این آمار نشان می دهد که بسیاری از زنان باردار از خطرات سونوگرافی سه بعدی آگاهی دارند.

سونوگرافی سه بعدی چه کاری را انجام می دهد؟

اسکن سه بعدی با استفاده از امواج فراصوتی و نرم افزار تصویری، تصاویر کاملا واضح و روشن از جنین ارائه می کند. اسکن ۳ بعدی تصاویری از نوزاد را در ۳ بعد نشان می دهد. بدون شک این حالت بسیار هیجان انگیز است چون اغلب مادرانی که سونوگرافی دو بعدی انجام می دهند از دیدن تصویر سیاه و سفید و تا حدودی تار ناامید می شوند. با اسکن ۳ بعدی شما پوست جنین را می بینید نه اندام داخلی اش را. حتی شما می توانید شکل دهان و بینی او را ببینید و قادر به تشخیص خمیازه کشیدنش باشید. سیستم سه بعدی هم مانند سونوگرافی دو بعدی، بدون درد و غیر تهاجمی است.

سونوی ۳ بعدی و ۴ بعدی می تواند اطلاعات بیشتری در مورد اختلالات شناخته شده فراهم کند. از آنجا که این اسکن می تواند جزئیات بیشتری را از زوایای مختلف نشان دهد در تشخیص شکاف لب بسیار کمک می کند. این می تواند به پزشکان کمک کند تا برای درمان بلافاصله بعد از تولد برنامه ریزی کنند. اسکن ۳ بعدی می تواند برای قلب و دیگر اندامهای داخلی نیز مفید باشد اما در صورتی که پزشک انجام آن را ضروری بداند.

بسیاری از متخصصان انجام این سونوگرافی را صرفا برای  دیدن ظاهر جنین توصیه نمی کنند. برخی از این سونوها ۴۵ دقیقه تا یک ساعت طول میکشد که بیشتر از میزان توصیه شده است و حرارتی که به جنین می رسد میتواند خطرناک باشد.اگر این نوع سونوگرافی در سنین کم بارداری انجام شود، ناهنجاری هایی را هم در جنین پدید می آورد.

در مورد بی‌ضرر بودن یا ضرر داشتن سونوگرافی سه بعدی هنوز چیزی ثابت نشده است ولی به خانم‌های باردار توصیه می‌شود از انجام سونوگرافی سه بعدی به دلخواه خود خودداری کنند. در بین مادران دیده می‌شود که دوست دارند سونوگرافی سه بعدی را انجام دهند ولی باید حتما با تجویز پزشک باشد. سونوگرافی سه بعدی برای بررسی مشکلات آناتومیک است.

خطرات احتمالی سونوگرافی سه‌بعدی و چهاربعدی از آنجا كه در سونوگرافی سه‌بعدی و چهاربعدی انرژی زیادی به جنین وارد می‌شود، این انرژی ممكن است برای جنین خطرناك باشد، گرچه هنوز خطرات احتمالی به اثبات نرسیده، ولی تحقیقاتی ادعا می‌كنند به دنبال سونوگرافی سه‌بعدی و چهاربعدی احتمال سوختگی در بافت نرم جنین وجود دارد همچنین به دلیل انرژی بسیار بالا، امكان بروز آسیب برحلزون شنوایی جنین نیز هست.

دستگاه‌های سونوگرافی سه‌بعدی و چهاربعدی برای گرفتن تصویر مناسب حداكثر انرژی آلتراسوند را به داخل بدن می‌فرستند و چنانچه پروب این دستگاه به میزان كافی روی شكم مادر باردار نگه داشته شود، حتی می‌تواند مایع‌آمنیوتیك (كیسه اطراف جنین) را به جوش بیاورد و به بافت‌های جنین آسیب بزند، پس مهارت پزشك سونوگراف در مدت زمان سونوگرافی نقش بسیار مهمی در بروز‌ آسیب‌های احتمالی دارد
سونوگرایف سه بعدی
استفاده از روش سونوگرافی سه‌بعدی در موارد غیرضروری ضمن احتمال آسیب به جنین باعث اتلاف وقت و تحمیل هزینه مالی فراوان به بیماران می‌شود؛ چرا كه این نوع سونوگرافی مشمول بیمه نمی‌شود و به دلیل گران بودن آن، تنها هدر دادن پول است.

منبع: نی نی بان