نسبت بین مقادیر حجمی برای داروها


هر سی سی چند میلی لیتر است؟

زمانی که دارویی را دریافت می کنیم که دوز مصرفی آن باید بر حسب حجم باشد، همیشه برای ما مهم است که مقدار دقیقی از این دارو را در هر نوبت استفاده کنیم و از این رو باید بدانیم که مقدارهای حجمی چه نسبتی با هم دارند.

شاید برای مصرف دارو به شکل شربت، دکتر مقدار مصرف را بر حسب سی سی تعیین کرده باشد و شما کمی سردرگم شوید، در ادامه، تک پزشک روش اندازه گیری سی سی و برابری آن با میل را برای شما توضیح خواهد داد.


مقدار دقیق یک سی سی چقدر است؟

بسیاری از مخاطبان سوال پرسیده اند که آیا:

  1. یک سی سی میشه ده میل؟
  2. با سرنگ یک سی سی‌ میشه یک شماری اول ؟

بسیار طبیعی است مادرانی که برای بار اول صاحب فرزند می شوند این ترس را داشته باشند که مقدار دقیقی از آنچه که پزشک برای کودک انها مشخص کرده است به او بدهند و از این رو همیشه ترسی از آن دارند که چگونه این مقادیر را مشخص کنند.

پاسخ ما به شما این است:

یک سی سی یک میل می شود و با سرنگ هم می شود همان شماره یک سرنگ به راحتی قابل اندازه گیری است.

یک سی سی معادل همان یک میلی لیتر است که تقریبا میتوان گفت 20قطره خواهد شد(یا به عبارتی یه قطره چکان پر)

جدول نسبت مقادیر حجمی برای داروها

واحد حجم

سی سی CC
میلی لیتر ml یا میل
سانتی متر مکعب
لیتر
1 لیتر
1000 سی سی
1000 میل
1000 سانتی متر مکعب
1 میلی لیتر

1 سی سی

1 میل

1 سانتی متر مکعب

0.001 لیتر

1 سی سی

1 میل

1 سانتی متر مکعب

0.001 لیتر

1 سانتی متر مکعب

1 سی سی

1 میل

0.001 لیتر

 


چگونه به کودکان خود دارو بدهیم؟

دادن دارو به کودک به خصوص در سنین زیر یکسال مشکل است، چون در این سنین رفلکسبلع قوی است و حتی با مقادیر کمی از قطره یا شربت هم ممکن است کودک تمام دارو و حتی شیری که خورده را بالا بیاورد.

به همین علت ممکن است نتوان برآورد صحیحی از اینکه چه مقداری از دارو را کودک تف کرده و چه مقداری را قورت داده، انجام داد. علاوه بر این مایع بودن دارو سبب می‌شود که هنگام ریختن دارو در پیمانه نتوان بادقت زیادی میزان دارو را اندازه‌گیری نمود.

یکی از عوارض شایع مصرف شکل مایع دارو داروها مصرف میزان بیش از حد دارو است.

همه این عوامل باعث می‌شود که داروهای کودکان به شکل مناسبی مصرف نشود. لذا توجه شما را به موارد ذیل جلب میکنیم:

  1. قبل از دادن دارو به کودک دستورالعمل داخل جعبه را به دقت بخوانید.
  2. داروها را دور از دسترس کودکان نگهدارید تا سر خود به سراغ آنها نروند.
  3. دارو را به همان اندازه که پزشک تجویز کرده به کودک بدهید، نه کمتر و نه بیشتر.
  4. اگر کودکی دارید که همزمان باید چند داروی مختلف مصرف کند، از مراقبین بهداشتی و پزشکتان درباره تداخل داروهایی که مصرف می‌کند سوال کنید.
  5. هنگام دادن دارو به دستور نوشته شده و تفاوت بین قاشق چایخوری و مربا خوری و غذا خوری توجه کنید. حجم یک قاشق چایخوری یک سی سی، قاشق مربا خوری ٥/٢ سی‌سی و قاشق غذاخوری ٥ سی‌سی است.
  6. بهتر است از وسیله توصیه شده و یا همراه با دارو (مثل قطره چکان یا پیمانه) استفاده کنید. مثلا اگر توصیه پزشک یک پیمانه است، شما هم از همان پیمانه همراه دارو استفاده کنید.
  7. اگر میزان مصرف با پیمانه قابل اندازه گیری نیست بهتر است برای اندازه گیری از سرنگ‌های مناسب استفاده کنید. مثلا برای اندازه گیری ٣ سی سی می‌توانید از سرنگ ٥ سی سی استفاده کنید.
  8. هنگام دادن دارو به خصوص داروهای بدون نسخه به وزن کودک توجه داشته باشید تا داروی زیادی به کودک ندهید. معمولا در دستورالعمل دارو میزان دوز توصیه شده بر اساس وزن کودک نوشته شده است.
  9. قبل از دادن دارو به کودک ٣ بار نوع دارو و میزان آن را با نسخه کنترل کنید چون گاهی داروخانه‌ها هم اشتباه می‌کنند. در صورت امکان بد نیست داروها را نزد پزشک ببرید تا از صحت آن مطمئن شوید.
  10. هنگام اضافه کردن آب به داروهایی که به شکل سوسپانسیون هستند دقت کنید که کمتر یا بیشتر از حد نشانه آب نریزید و در چند مرحله آب را اضافه کنید تا کاملا پودر را در خود حل کند.

همچنین بخوانید: همه چیز درباره ی قطره آهن برای نوزاد