چطور زخم معده را کنترل کنیم؟

نحوه کنترل زخم معده

تغییر را با عسل شروع کنید. عسل نه تنها حاوی پلی فنل‌ها و آنتی‌اکسیدان‌ها است، بلکه این ماده جادویی، یک ضدباکتری است که نشان داده شده است می‌تواند رشد میکروب هلیکوباکتر را مهار کند. می‌توانید چایتان را با عسل شیرین کنید

برای کنترل زخم معده باید از غذاهای التیام بخش مانند عسل، زیتون، دانه کتان و … استفاده کنید و غذاهای ممنوعه مانند فلفل سیاه، فلفل قرمز و دانه خردل را کنار بگذارید، باید استرستان را کنترل کنید، ماست را دریابید، پروبیوتیک مصرف کنید و علائم را جدی بگیرید.

 

تشخیص و درمان نسبتاً آسان به این معنا نیست که شما باید از درد معده شدید یا سایر علائم مداوم رضایت داشته باشید. هنگامی که زخم‌ها درمان نشوند، می‌توانند به یک مسئله جدی بهداشتی تبدیل شوند. راهنمایی‌های ما در مورد نحوه مدیریت زخم معده را بخوانید. اما اولاً آیا می‌دانید که مسبب زخم معده چیست؟
شایع‌ترین علت زخم معده عفونت باکتریایی است که به عنوان هلیکوباکترپیلوری شناخته شده است. این یکی از رایج‌ترین عفونت‌های باکتریایی است که بیش از 60 درصد افراد در سراسر جهان را تحت تأثیر قرار می‌دهد. بسیاری از افرادی که آلوده شده‌اند هرگز از آن اطلاع پیدا نمی‌کنند، زیرا احتمالاً هیچ علائم مشخصی مشاهده نمی‌کنند. اما برای برخی دیگر، این باکتری منجر به التهاب مزمن و در نهایت زخم می‌شود. اعتقاد بر این است که این باکتری‌ها از طریق بزاق و مدفوع گسترش می‌یابند.
یکی دیگر از علل اصلی زخم معده، سابقه مصرف داروهای خاصی مانند آسپرین، ایپوپروفن و … است.

برای کنترل زخم‌ گوارشی مانند زخم معده باید موارد زیر را رعایت کنید:

1. از فاکتورهای خطرآفرین مطلع شوید

مصرف برخی داروهای خاص، علاوه بر داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی یا «NSAIDs» می‌تواند نگرانی‌هایی را به وجود بیاورند. استروئیدها، داروهای ضدانعقاد و یک خانواده خاص از داروهای ضدافسردگی به نام بازدارنده‌های بازجذب سروتونین انتخابی یا «SSRIs» می‌تواند فاکتور خطر به حساب بیایند و احتمال ابتلا به زخم معده را افزایش دهند.

عسل نه تنها حاوی پلی فنل‌ها و آنتی‌اکسیدان‌ها است، بلکه این ماده جادویی، یک ضدباکتری است که نشان داده شده است می‌تواند رشد میکروب هلیکوباکتر را مهار کند

2. درباره داروهای مصرفی‌تان با پزشک مشورت نمایید

اگر شما به طور منظم داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مصرف می‌کنید، احتمالاً برای مثال نیاز باشد به دنبال یافتن داروی مسکن سردرد بدون مواد مخدر بگردید یا اگر برای مثال از قرص آسپرین روزانه برای جلوگیری از مشکل قلبی استفاده می‌کنید، احتمالاً نیاز است به دنبال جایگزین کردن دز پایین‌تر این دارو در طولانی مدت برای کاهش احتمال ابتلا به زخم معده باشید. بنابراین نیاز است که در این باره حتماً با پزشک خود مشورت کرده و دستورات لازم را اجرا کنید.

3. داروی چهارگانه را با یک کاسه ماست مصرف کنید

داروی چهارگانه یک مولتی آنتی‌بیوتیک است که معمولاً برای درمان H. pylori یا همان هلیکوباکتر پیلوری، عامل ایجاد زخم معده، تجویز می‌شود. یک مطالعه منتشر شده در یکی از مجلات تغذیه بالینی معتبر نشان داد که در 84 درصد از افرادی که داروهای خود را همراه با ماست مصرف می‌کنند، باکتری‌های مضر بهتر از قبل از بین می‌روند.

4. قدرت پروبیوتیک‌ها را باور کنید

تقویت ذخیره باکتری‌های سالم در بدن می‌تواند در مبارزه با هلیکوباکتر، پیشگیری و یا درمان زخم معده بسیار کمک کننده باشد. هر روز غذاهای غنی از پروبیوتیک شامل ماست و کامبوجا (نوشیدنی تخمیری) استفاده کرده و غذاهایی که برای تغذیه فلور روده مفید هستند، مانند سیب، سبزیجات برگ، زغال اخته و روغن زیتون را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

5. به غذاهای التیام‌بخش روی بیاورید

تغییر را با عسل شروع کنید. عسل نه تنها حاوی پلی فنل‌ها و آنتی‌اکسیدان‌ها است، بلکه این ماده جادویی، یک ضدباکتری است که نشان داده شده است می‌تواند رشد میکروب هلیکوباکتر را مهار کند. می‌توانید چایتان را با عسل شیرین کنید یا با کمی نان، آن را میل کنید تا درد معده‌تان آرام شود. مطالعات نشان داده‌اند که کرن‌بری (نوعی میوه کوچک قرمز)، سیر، غذاهای غنی شده با پلی‌فنول، بذر کتان و زیتون سیاه ممکن است برای مبارزه با باکتری‌ها کمک کند و زخم را بهبود بخشد. همچنین کلم بروکلی دارای قدرت بسیار بالا جهت مبارزه با زخم است و حاوی یک ماده شیمیایی به نام سولفورفان است که بر اساس یک مطالعه منتشر شده، عفونت معده و التهاب را کاهش می‌دهد.

6. لیستی از غذاهای ممنوعه تهیه کنید

ادویه‌جات مشخصی مانند فلفل سیاه، فلفل قرمز و دانه خردل ممکن است علائم زخم معده را تشدید کنند. همچنین، قهوه، چای سیاه و شکلات آن را بدتر می‌کنند؛ زیرا این سه حاوی کافئین هستند که تولید اسید معده را تحریک می‌کند که خود تحریک کننده زخم است. مصرف پنج یا شش وعده کوچک مانند اسنک در روز به جای مصرف وعده صبحانه مفصل، ناهار و شام، می‌تواند در تسکین علائم زخم معده مؤثر واقع شود.

7. راه‌هایی برای مبارزه با استرس بیابید

فاکتورهای مربوط به شیوه زندگی، شامل استرس، رژیم غذایی و خواب ناکافی به احتمال زیاد موجب زخم معده نخواهند شد، اما قطعاً می‌توانند مشکلات معده را تشدید کرده و علائم را بدتر کنند. عبادت، یادداشت روزانه، یوگا و دیگر انواع ورزش، همه روش‌های اثبات شده برای به حداقل رساندن و مدیریت استرس هستند.

8. علائم را جدی بگیرید

اگر دچار استفراغ یا مدفوع قرمز یا سیاه یا درد شدیدی در شکم هستید، با پزشک خود تماس بگیرید یا به بیمارستان بروید. سه چهارم مردم علائم معمولی مانند سوزش، درد یا سوء هاضمه را نشان نمی‌دهند. زخم تا زمانی که در مرحله جدی‌تر قرار نگیرد، شناخته نمی‌شود. خونریزی زخم اغلب می‌تواند توسط تخلیه یا قطع منطقه توسط آندوسکوپی متوقف شود. جراحی اورژانسی معمولاً مورد نیاز است اگر شما زخم‌های متعدد داشته باشید، آن‌ها در نقاطی هستند که رسیدن آندوسکوپ به آن نقاط مشکل است، یا آن‌ها به نقطه‌ای رسیده‌اند که شکم را سوراخ می‌کنند یا باعث انسداد می‌شوند. زخم معده درمان نشده که با خونریزی همراه است، می‌تواند تهدید کننده زندگی باشد به طوری که میزان مرگ و میر بر اثر این مشکل 10 درصد است، بنابراین هنوز یک بیماری جدی محسوب می‌شود، با وجود اینکه همه ما اطلاعات نسبتاً خوبی در این باره داریم.