نقش گلوکزامین و کندروتین در ترمیم غضروف ها

گلوکزامین بطور طبیعی در بدن تولید می شود و با بالا رفتن سن این ماده کمتر تولید می شود و ممکن است غضروف ها آسیب پذیر تر شوند.

نقش گلوکزامین و کندروتین بر سلامت مفاصل و غضروف ها

گلوکزامین ماده است که به طور طبیعی در بدن انسان یافت می شود .
گلوکزامین یک قند آمینی است که به شکل گیری و ترمیم غضروف بین مفاصل و استخوان ها کمک می کند . این قند آمینی به طور طبیعی در بدن انسان ساخته می شود . قندهای آمینی با سایر قندها که بخشی از هیدرات کربن را تشکیل می دهند تفاوت دارند، به این ترتیب که قندهای آمینی جزء منابع انرژی مانند سایر قندها به حساب نمی آیند بلکه در حفظ و نگهداری بافت های بدن مانند غضروف ها موثر می باشند .
ترکیبات گلوکزامین اغلب به صورت مکمل های غذایی نیز موجود می باشند . این نوع مکمل ها در کاهش بروز علائم آرتروز از طریق کمک به بازسازی غضروف ها نقش مهمی دارند.
گلوکزامین معمولا در ترکیب با کندروتین در کاهش بروز علائم آرتروز مفصلی کمک می کند. مطالعات نشان داده اند که این ترکیب در بهبودی عملکرد استخوان ها و حفظ غضروف ها نقش مهمی دارند.
با افزایش سن بدن انسان ظرفیت خود را در تولید مقادیر کافی گلوکزامین از دست می دهد و در نتیجه غضروف ها به خصوص در ناحیه زانوها تحلیل می روند و باعث ایجاد درد و سختی در حرکت می شود .
از آنجائیکه گلوکزامین به صورت مستقیم در هیچ منبع غذایی وجود ندارد در نتیجه به صورت مکمل های غذایی در  بازار عرضه می شود . که از پوسته سخت خارجی جانورانی مانند خرچنگ، میگو و همچنین مغز استخوان مرغ تهیه  می شود .
گلوکزامین در فرم های مختلف وجود دارد مانند سولفات گلوکزامین، کلرید گلوکزامین که سولفات گلوکزامین از پر مصرف ترین به شمار می رود.
کندروتین نیز به صورت طبیعی در غضروف بدن انسان وجود دارد، به نظر می رسد که کندروتین باعث حمل مایعات به بافت ها شده تا در نهایت خاصیت ارتجاعی غضروف ها را حفظ کند و در برابر از بین رفتن غضروف ها توسط آنزیم های مخرب محافظت کند. ترکیب گلوکزامین با کندروتین خاصیت سینرژیستیک دارد.
سولفات کندروتین به عنوان اجزاء ساختاری غضروف های مفصلی، از رادیکال های آزاد که باعث تخریب غضروف ها و مفاصل می شوند جلوگیری می کند و باعث تسهیل نفوذ گلوکزامین به داخل مفاصل می شود .
مکمل گلوکزامین – کندروتین با نام تجاری American Good Heaths Glucosamine – Chondroitin به صورت کپسول های 900  میلی گرمی , متشكل از  500  میلی گرم گلوکزامین سولفات  و400  میلی گرم  کندروتین سولفات می باشد .

 میزان و نحوه مصرف گلوکزامین و کندروتین :

روزانه یک تا سه کپسول همراه با غذا میل شود و یا مطابق با دستور پزشک مصرف شود .

عوارض جانبی گلوکزامین و کندروتین :

گلوکزامین – کندروتین د رموارد نادر ممکن است باعث بروز عوارضی همچون موارد زیر شود :

  • –    حساسیت پوستی
  • –    تهوع
  • –    اسهال
  • –    ناراحتی های گوارشی
  • –    افزایش فشار خون
  • –    سر دردهای خفیف
  • –    احساس تنگی در ناحیه قفسه سینه

هشدار : 

  • –    از آنجائیکه گلوکزامین یک نوع قند آمینی به شمار می رود ممکن است باعث بالا رفتن میزان انسولین در سطح خون شود در نتیجه افراد مبتلا به دیابت در حالیکه از این مکمل استفاده می کنند باید به طور مرتب میزان قند خون خود را کنترل کنند
  • –    بیمارانی که اختلالات خونریزی دارند و یا از داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین استفاده می کنند باید با مشورت پزشک خود از این مکمل مصرف نمایند .
  • –    خانم های باردار و شیرده حتما قبل از مصرف با پزشک مشورت کنند .
  • –    افرادیکه به ماهی و یا فرآورده های دریایی حساسیت دارند ترجیحا” از مصرف این مکمل خودداری کنند .