رپورتاژ آگهی


ژل و بوتاکس هر دو از روش‌های پرطرفدار جوان‌سازی پوست به حساب می‌آیند. هرچند بسیاری از مردم این دو روش را به اشتباه با هم یکی می‌دانند، اما در حقیقت کارکردهای آنها یکسان نیست. به عنوان مثال ژل با تزریق کلاژن به زیر پوست نواحی مانند لب و گونه، پوست را برجسته نشان می‌دهد. در حالی که بوتاکس با شل کردن ماهیچه‌های زیر پوست، چین و چروک‌ها را برطرف می‌کند.

پیش از تصمیم‌گیری برای تزریق ژل و بوتاکس حتما باید با پزشک متخصص مشورت کنید و اطلاعات دقیقی درباره این دو روش جوان‌سازی پوست و عوارض احتمالی آنها به دست آورید. در این مطلب تلاش کرده‌ایم بوتاکس و ژل را از ابعاد مختلفی مانند اثرگذاری، قیمت، ماندگاری، عوارض و کارکرد بررسی کنیم.

بوتاکس چطور چین و چروک صورت را از بین می‌برد؟

بوتاکس ماده‌ای است که از سمی به نام بوتولونیوم نوع A به دست می‌آید. بوتولونیوم خاصیت فلج‌کننده‌ دارد و بوتاکس با نام اصلی بوتولونیوم توکسین با همین ویژگی به جنگ با پیری می‌رود.

برخی چروک‌های صورت هستند که بر اثر حرکت‌های مداوم طی سالیان به وجود آمده‌اند. مثل خطوط پیشانی، خط اخم، خط خنده و چروک‌های گوشه چشم که به آنها خطوط پنجه کلاغی می‌گویند. بوتاکس با فلج موقتی و کنترل شده این نواحی می‌تواند چین و چروک به وجود آمده بر اثر حرکت را از بین ببرد. اگر حرکتی نباشد، چروکی هم در کار نیست. البته تزریق نباید به صورتی باشد که در کارکرد ماهیچه‌های صورت اختلالی به وجود بیاید.

تزریق بوتاکس برای رفع چروک صورت
تزریق بوتاکس برای رفع چروک صورت

اگر تزریق بوتاکس درست انجام شود، بیمار علاوه بر از دست دادن چین و چروک صورتش، مشکلی در حرکت ماهیچه‌های صورت خود نخواهد داشت. متخصص زیبایی باید مواد را درست زیر پوست و در نواحی مشخص به اندازه مشخص وارد کند. در نتیجه، این فرآیند باید حتما توسط پزشک یا فرد متخصص آموزش دیده انجام شود.

مصرف بوتاکس سن مشخصی ندارد. هر فردی که به دنبال از بین بردن خطوط صورت خود است، می‌تواند از روش بوتاکس استفاده کند. بوتاکس علاوه بر زیبایی در حوزه پزشکی هم کاربرد دارد. متخصصان اعصاب و روان تزریق بوتاکس را برای افراد مبتلا به میگرن‌های حاد تجویز می‌کنند. از این ماده برای درمان بیماری‌هایی مانند پرش چشمی، تیک‌های عصبی صورت، تعرق بیش از حد و انحراف چشم هم استفاده می‌شود.

چه کسانی نمی‌توانند تزریق بوتاکس داشته باشند؟

بوتاکس محدودیت سن و جنسیت ندارد اما افراد با این ویژگی‌های خاص نباید از بوتاکس به هر دلیلی استفاده کنند:

  • زنان باردار و شیرده
  • مبتلایان به بیماری‌های عصبی
  • مبتلایان به انواع عفونت، به خصوص در محل تزریق
  • افرادی که از داروهای انعقاد خون مثل آسپرین استفاده می‌کنند
  • افرادی که چین‌ و چروک‌های بسیار عمیقی دارند

برجستگی صورت به کمک ژل

ژل‌های پوستی در عین اینکه چین و چروک صورت را از بین می‌برند، آن را برجسته هم نشان می‌دهند. فیلرها یا پرکننده‌ها، زیر پوست را با کلاژن‌های طبیعی پر می‌کنند. کلاژن در واقع یک نوع پروتئین است که مثل یک چسب طبیعی پوست بدن را سفت و محکم می‌کند. کلاژن غیر از پوست، در دندان‌ها، غضروف‌ها و ناخن‌های ما هم وجود دارد. بدن ما این کلاژن را از غذاها و پروتئین‌هایی خوراکی به صورت طبیعی تولید می‌کند. اما به مرور زمان و با افزایش سن، تولید کلاژن هم کاهش پیدا می‌کند و پوست شل می‌شود. تزریق ژل که متشکل از کلاژن است، در عین صافی و شفافی پوست، باعث تحریک بیشتر پوست برای تولید کلاژن هم می‌شود.

می‌توان بزرگ‌ترین تفاوت ژل و بوتاکس را در همین مسئله دید. بوتاکس با ماهیچه‌هایی سروکار دارد که در اثر حرکت به وجود آمده‌اند. در حالی که تزریق ژل در کلینیک های پوست و زیبایی برای نقاطی استفاده می‌شود که بدون تحرک هم در صورت دیده می‌شود. در واقع ژل بیشتر برای پر کردن لب‌ها، برجسته‌تر کردن گونه و زاویه دادن به فک کاربرد دارد.

برجسته شدن لب با تزریق ژل یا فیلر
برجسته شدن لب با تزریق ژل یا فیلر

تزریق چه نوع ژلی برای صورت مناسب است؟

ژل‌های پوستی انواع مختلفی دارند و طبیعی است که اثربخشی و ماندگاری آنها هم با یکدیگر متفاوت باشد. بعد از تزریق ژل باید بین یک تا دو هفته به آن مهلت بدهید تا اثر اصلی خودش را نشان دهد. برای اینکه اثر دلخواه را از ژل تزریقی بگیریم، ابتدا باید انواع آن را به خوبی بشناسیم:

  • ژل حاوی کلاژن: این نوع ژل‌ها که از کلاژن‌های طبیعی درست شده‌اند ماندگاری کمی نسبت به باقی ژل‌ها دارند و نهایت بین 2 تا 4 ماه دوام می‌آورند.
  • ژل‌های نیمه دائم: این دسته ژل‌ها ماندگاری بیشتری دارند و از 18 ماه تا 2 سال اثر خود را حفظ می‌کنند. ژل‌های نیمه دائم را از کلسیم هیدروکسی آپاتیت یا پلی لاکتیک اسید تهیه می‌کنند.
  • ژل‌های دائم: ماندگاری این ژل‌ها از همه بیشتر است و تا 5 سال هم اثر خود را حفظ می‌کنند. هرچند به خاطر عوارض بالا و خطرات احتمالی زیادی که ممکن است به وجود بیاورند، از آنها کمتر استفاده می‌شود. این دسته پرکننده را با مواد مصنوعی پلی متیل متاکریلات می‌سازند.
  • ژل‌های هیالورونیک اسید: محبوبیت این دسته ژل‌های پوستی که ماندگاری آنها بین 6 تا 18 ماه است، از بقیه بیشتر است.

آیا می‌توان از ژل به جای بوتاکس استفاده کرد؟

به شکل خلاصه باید گفت نمی‌توان از ژل به جای بوتاکس استفاده کرد. هر دوی آنها کارکردهای متفاوتی دارند و حتی در یک ناحیه از صورت هم به کار نمی‌روند.

بوتاکس چین و چروک به وجود آمده بر اثر حرکت ماهیچه‌ای را برطرف می‌کند، در حالی که ژل نواحی مشخص صورت مثل لب، فک و گونه را برجسته‌تر نشان می‌دهد. بوتاکس از سم بوتولونیوم به وجود آمده و ژل تنها حاوی پروتئین کلاژن است. اگرچه نمی‌توان این دو را به جای هم استفاده کرد، اما می‌توان ژل و بوتاکس را همزمان در نقاط مختلف مصرف کرد.

ماندگاری، نگهداری و مراقبت قبل و بعد بوتاکس و ژل

اثر بوتاکس از همان لحظه تزریق خودش را نشان می‌دهد اما حداقل 48 ساعت زمان نیاز دارد تا به صورت محسوس دیده شود. بعد از گذشت یک هفته از زمان تزریق، اثر بوتاکس به اوج خودش می‌رسد. بوتاکس بسته به نوع و حجم تزریق شده تا 4 ماه ماندگاری دارد و پس از آن اثر این ماده به مرور از بین می‌رود.

برای تداوم اثر بوتاکس باید پس از چهار ماه دوباره تزریق‌ها را انجام داد. زیر سه ماه تزریق دوباره نباید انجام شود، چرا که امکان دارد بدن بیمار به بوتاکس مقاومت نشان دهد و دیگر تزریق اثری روی او نداشته باشد. ماندگاری ژل بیشتر از بوتاکس است و تا دو سال هم اثر خود را حفظ می‌کند.

تزریق بوتاکس دوره نقاهت ندارد و بلافاصله پس از تزریق می‌توانید به فعالیت‌های روزانه خود ادامه دهید. البته اقدامات مشخصی وجود دارد که بعد از هر جلسه تزریق باید انجام داد. تا نهایت 5 ساعت بعد از تزریق بوتاکس این کارها را انجام ندهید:

  1. به صورت خود آب نزنید و آن را نشویید.
  2. آرایش نکنید.
  3. سرتان را خم نکنید و فعالیت‌های پرشی و هیجانی که منجر به تکان شدید سر و بدن می‌شود انجام ندهید.
  4. عینک آفتابی نزنید.
  5. الکل، کافئین (چای و قهوه) و سیگار مصرف نکنید.
  6. محل تزریق بوتاکس می‌تواند ملتهب شود و پوست به خارش بیفتد. اما صورت را ماساژ ندهید و نخارانید. به جای این کار از کمپرس یخ استفاده کنید.
  7. تا سه شب هنگام خواب بالش بلندی زیر سر خود قرار دهید.
  8. اگر به سردرد دچار شدید، از داروهای مسکن قوی استفاده نکنید. مصرف استامینوفن کفایت می‌کند.

خارش و التهاب پس از تزریق در ژل‌های پوستی هم وجود دارند. برای رفع آنها از کمپرس یخ استفاده می‌شود اما نباید به محل ژل دست زد. غیر از کمپرس یخ از برخی پمادهای مسکن مثل بروملائین استفاده می‌شود که کبودی را کنترل کند. درد هنگام تزریق ژل بسیار اندک است و پس از تزریق هم هیچ دردی وجود ندارد. درست مانند بوتاکس در تزریق ژل هم نباید از مسکن‌هایی مثل آسپرین یا ایبوبروفن و ژلوفن استفاده کرد. تنها می‌توانید استامینوفن مصرف کنید.

از بین رفتن چروک گوشه چشم پس از تزریق بوتاکس
از بین رفتن چروک گوشه چشم پس از تزریق بوتاکس

عوارض احتمالی بوتاکس و ژل را فراموش نکنید

برخی علائم بعد از تزریق بوتاکس طبیعی است و همگی آنها از یکی دو روز تا حداکثر یک هفته بعد از انجام تزریق از بین خواهند رفت. اما تزریق بوتاکس خطرات دیگری هم می‌تواند در پی داشته باشد. آمارهای جهانی اعلام می‌کنند تنها سه درصد از مردم به بوتاکس واکنش نشان می‌دهند یا نسبت به این درمان مقاومت دارند. به این معنی که بوتاکس نمی‌تواند روی ماهیچه‌های آنها اثر داشته باشد.

اما عوارض دیگر بوتاکس که گاه می‌شنویم برای کسی رخ داده است، به عوامل مختلفی مانند استاندارد بودن نوع ماده تزریقی، مهارت فردی که بوتاکس تزریق می‌کند و وجود بیماری زمینه‌ای در مراجع بستگی دارد.

عوارض بوتاکس بعد از تزریق:

  • سوزش چشم
  • افتادگی پلک
  • تورم در ناحیه تزریق

عوارض احتمالی ژل:

  • خارش و التهاب
  • تورم در ناحیه تزریق
  • واکنش آلرژیک
  • بی‌حسی
  • عفونت

سخن آخر

در نهایت توصیه می‌کنیم برای تزریق ژل و بوتاکس تنها به معرفی آشنایان بسنده نکنید و حتما بعد از مشورت با یک متخصص پوست، از کلینیک‌های حرفه‌ای زیبایی برای این کار وقت بگیرید.

بروز عوارض پس از استفاده و تزریق ژل و بوتاکس، در عین اینکه طبیعی است و جای نگرانی ندارد، برای همه رخ نمی‌دهد. امکان دارد فردی بعد از تزریق هیچ‌ علائم و عوارضی را نداشته باشد و امکان دارد با یک یا دو مورد مشکل مواجه باشد. تنها در صورتی که این علائم ادامه پیدا کرد و وخیم شد، به پزشک مراجعه کنید.