رپورتاژ آگهی


خلاقیت درمانی نوعی درمان روان شناسانه است که از فعالیت های مبتنی بر هنر مانند موسیقی و رقص برای کمک به درمان مشکلات روانی و روحی استفاده می کند. در سال 2019 ، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری اعلام نمود که 19.2٪ از افراد بزرگسال در ایالات متحده برای مشکلات روانی تحت درمان قرار گرفته اند .  CDC همچنین خاطر نشان كرد كه از این افراد ، 5/9 درصد به دنبال دریافت روان درمانی یا مشاوره بوده اند.

خلاقیت درمانی

خلاقیت درمانی نوعی از درمان است که فرد را تشویق می کند تا با استفاده از تمرینات مبتنی بر هنر ، مشکلات روانی خود را حل کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خلاقیت درمانی و نوع عملکرد آن به مطالعه این مقاله ادامه دهید :

خلاقیت درمانی چیست؟

در خلاقیت درمانی برای کمک به درمان برخی مشکلات روانی از رشته های هنری – مانند رقص ، طراحی یا موسیقی – استفاده می گردد.  درمانگران آموزش دیده خلاقیت درمانی  می توانند برای کمک به افرادی که طیف وسیعی از مشکلات روحی ، عاطفی و جسمی را تجربه نموده اند را اقدامات مفیدی انجام دهند .

در خلاقیت درمانی نیازی وجود ندارد که  فرد توانایی هنری خاصی داشته باشد بلکه بخشی از خلاقیت درمانی کمک به فرد در جهت انتقال افکار و احساسات از طریق بیان هنری است. به همین دلایل ، خلاقیت درمانی معمولا برای افرادی که در بیان احساسات خود به صورت کلامی مشکل دارند مفید می باشد .

به عنوان مثال وقتی شخصی یک قطعه هنری خلق کرد ، می تواند درباره انتخاب های خود جهت خلق آن اثر با درمانگر گفتگو کند. صحبت با یک درمانگر در مورد دلایل ایجاد و انتخاب عناصر هنری در اثر خود می تواند به فرد کمک کند تا احساس خود را پردازش  تحلیل نماید .

چگونه تمرینات خلاقانه می تواند مفید باشد؟

بیماری های زیادی وجود دارد که خلاقیت درمانی می تواند جهت درمان آن مورد استفاده قرار گیرد. طبق گزارش انجمن هنر درمانی آمریکا ، فواید تمرینات خلاقانه به شرح زیر می باشد :

بهبود عملکردهای شناختی و حسی-حرکتی را بهبود

بهبود عزت نفس و خودآگاهی

بهبود مهارت های اجتماعی

ایجاد قدرت عاطفی

بهبود بینش در موقعیت هایی که باعث ایجاد مشکل می گردد

حل تعارض یا پریشانی

در یکی از مقاله های که در سال  2015 منتشر شد مشخص گردید که درمان خلاقیت می تواند برای موارد زیر مفید باشد:

کمک به فرد در ایجاد روابط

کمک به یک شخص دیگر و احساس همدردی

پرت شدن حواس  از درد یا بیماری

ایجاد احساس موفقیت شخصی

ایجاد آرامش یا توانمند سازی

خلاقیت درمانی ممکن است به درمان موارد زیر کمک کند:

مشکلات روانی

بیماری آلزایمر

ضربه روحی

فشار و استرس

بیماری های مزمن ، مانند سرطان

جراحت سر

مسائل سو مصرف مواد

ناتوانی های جسمی یا رشدی

زوال عقل

در سال 2018 ، محققان مطالعاتی راجع به درمان خلاقانه و اینکه چگونه می تواند به افرادی که دچار استرس هستند کمک کند انجام شد . آنها دریافتند که در 81.1٪ مطالعاتی که انجام داده اند ، شرکت در جلسات خلاقیت درمانی میزان استرس فرد را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.

روش خلاقیت درمانی

انواع خلاقیت درمانی

انواع مختلفی از خلاقیت درمانی وجود دارد که ممکن است فرد از آنها بهره ببرد. برخی از روشهای درمانی خلاقییت درمانی ممکن است برای شرایط خاص مفیدتر باشند. فرد در ابتدا با درمانگر یا یک متخصص بهداشت روان مشورت می نماید تا مشخص کند کدام نوع درمان خلاقانه می تواند برای کمک به او مفید تر باشد. ممکن است پس از مدتی فرد بیمار متوجه شود که به روش خاصی از درمان خلاقانه گرایش پیدا کرده است. حتی ممکن است فرد متوجه شود می تواند از نقاشی یا مجسمه سازی در خانه کسب درآمد نماید .

در بخش های زیر انواع مختلف درمان خلاقانه با جزئیات بیشتری بررسی می شود.

موزیک درمانی

در روش موسیقی درمانی ، یک درمانگر آموزش دیده از بخش هایی از موسیقی برای ارزیابی سلامت جسمی و عاطفی فرد استفاده می کند. یک جلسه موسیقی درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

بداهه نوازی موسیقی

گوش دادن به موسیقی

ترانه سرایی

بحث درباره شعر

اجرای موسیقی

بحث در مورد موسیقی و تصاویر

یادگیری از طریق موسیقی

موسیقی می تواند به فرد کمک کند تا احساس آرامش کند و احساسات خود را تحلیل و پردازش نماید. موسیقی درمانی می تواند برای افراد در هر سنی مفید باشد.

موسیقی درمانی برای چه کسانی مورد استفاده قرار میگیرد :

فرد با مشکلات روانی

ناتوانی در یادگیری

بیماری آلزایمر

فرد معتاد به مواد مخدر

فردی که دارای سوابق صدمات مغزی است

درد حاد یا مزمن ، از جمله درد مربوط به زایمان

در سال 2017 ، محققان پیشنهاد نمودند که افراد مبتلا به بیماری آلزایمر خفیف تا متوسط  بعد از استفاده از جلسات موسیقی درمانی  در  میزان حافظه ، جهت گیری ، افسردگی و اضطراب  بهبود نسبی را مشاهده نمودند. مطالعه دیگر نشان می دهد گوش دادن به موسیقی ، به ویژه موسیقی کلاسیک همراه با موسیقی جاز ، تأثیر مثبتی بر روی افراد مبتلا به افسردگی دارد.

رقص درمانی

رقص درمانی شامل استفاده از حرکات جسمی برای ارتقا سطح عاطفی ، اجتماعی ، شناختی و جسمی فرد است.

 مزایای رقص درمانی چیست :

بهبود عزت نفس و شکل بدن فرد

توسعه مهارت های ارتباطی

ایجاد روابط اجتماعی

یافتن راه هایی برای مقابله با مشکلات

یافتن الگوهای رفتاری در شرایط خاص

گسترش سطح حرکات

رقص درمانی می تواند برای افرادی که دارای مشکلات اجتماعی ، رشدی ، پزشکی ، جسمی یا روانی هستند مفید باشد. تحقیقاتی در  سال 2019 نشان می دهد که استفاده از رقص درمانی ممکن است برای بزرگسالان مبتلا به افسردگی مفید باشد. تحقیقات بیشتر در همان سال نشان می دهد که رقص درمانی می تواند اضطراب و افسردگی را کاهش دهد در حالی که مهارت های شناختی مغز و کیفیت زندگی را افزایش می دهد.

شعر درمانی

در شعر درمانی ، یک درمانگر از خواندن یا نوشتن شعر برای کمک به فرد در درک احساسات خود و دیگران استفاده می کند. یک مطالعه در سال 2018  نشان داد که شعر درمانی ممکن است هنگام درمان سرطان مفید باشد. این تحقیق پیشنهاد می دهد که شرکت کنندگان می توانند از شعر برای بیان افکار و احساسات خود استفاده کنند ، و این شعر ممکن است به آنها کمک کند تا مانند بخشی از یک جامعه احساس کنند.

هنر درمانی

هنر درمانی از اشکال مختلف درمان خلاقانه است که  مانند نقاشی ، طراحی یا مجسمه سازی – برای کمک به فرد بیمار استفاده می کند.

مزایای هنر درمانی چیست :

کشف احساسات

صلح با اختلافات عاطفی درونی

مدیریت رفتار

ارتقا خودآگاهی

گسترش مهارت های اجتماعی

کاهش اضطراب

افزایش واقعیت گرایی

افزایش عزت نفس

یک هنر درمانگر می تواند با تحلیل اثر هنری که فرد بیمار ایجاد نموده است  به او کمک کند تا در مورد احساسات ایجاد کننده آن اثر  بحث کند. عمل خلق کردن یک اثر هنری همچنین می تواند به آرامش فرد کمک کند. در سال 2018 ، محققان در چین اثرات خلاقیت درمانی را روی بزرگسالان بالای 60 سال که در معرض خطر زوال عقل بودند ، بررسی کردند. آنها دریافتند که جلسات مربوط به طراحی و قصه گویی منجر به بهبود عملکرد شناختی در این بزرگسالان تا 6 ماه بعد می شود.

داستان  درمانی

هدف از داستان درمانی این است که بستری فراهم کند تا فرد بتواند افکار و احساسات خود را به اشتراک بگذارد. داستان درمانی می تواند به فرد کمک کند تا تجربیات درونی خود را از طرق زیر بیان نماید:

بداهه پردازی ها

بازی های تئاتر

قصه گویی بیان

درام درمانی می تواند برای افراد در هر سنی مفید باشد و به خصوص برای افراد زیر بسیار مناسب است :

افرادی که در حال بهبودی از اعتیاد هستند

افرادی که خانواده ای “ناکارآمد” داشته باشند

افرادی که دارای ناتوانی در رشد هستند

افرادی که آسیب روحی را تجربه کرده اند

افرادی که به زندان رفته اند

افرادی بی خانمان

افرادی که ایدز داشته اند

افراد سالمند

افراد تحت درمان مشکلات روانی

هنر درمانی

خطرات و نقص  های موجود در روش خلاقیت درمانی:

یک مقاله از سال 2015 نشان داد  که برخی از افراد با خلاقیت درمانی اضطراب ، افزایش درد و احساسات حل نشده را تجربه می کنند. با این حال ، این تأثیرات فقط در دو مطالعه روی افراد مبتلا به سرطان رخ داده است ، بنابراین تحقیقات بیشتر برای تأیید این یافته ها لازم است.

مهم است که درمانگران خلاقیت با صلاحیت و آموزش دیده باشند تا اطمینان حاصل شود که فرد بیمار درمان مورد نیاز خود را دریافت می کند. با این حال ، متخصصان هنر درمانی خاطر نشان می کنند که ممکن است سایر افراد حرفه ای و پرشکان آنها را جدی نگیرند ، این امر می تواند منجر به انصراف افراد در مراجعه به مراکز خلاقیت درمانی شود.

بعلاوه ، این روش درمانی به شخصی بستگی دارد که قادر به انجام فعالیتهای خلاقانه باشد. برخی از افراد ممکن است با این کار احساس راحتی نکنند ، در این صورت ممکن است خلاقیت درمانی برای آنها ایده آل نباشد.

مرکز پرستاری مهر آپامه  با داشتن مجوز رسمی از وزارت بهداشت و سال ها تجربه ارزشمند در ارائه خدمات مراقبت و پرستاری در منزل آمادگی دارد به صورت شبانه روزی به همشهریان گرامی ارائه خدمت نماید.

کادر متخصص و آموزش دیده این مرکز در قالب پرستار کودک ، پرستار سالمند و پرستار بیمار با اندوختن تجارب ارزشمند در طی سال ها خدمت رسانی همواره آماده حضور در کنار شما عزیزان می باشد. 41124-021