درمان خونریزی بینی


خونریزی از بینی

خونریزی از بینی در کودکان شایع می باشد اما این خونریزی خفیف بوده و معمولاً بطور خودبخودی بند می آید. همچنین خونریزی در افراد بالای 50 سال نیز شایع می باشد اما گاهی اوقات این خونرییز جدی و خطرناک می باشد. در این گروه سنی، خونریزی ممکن است از پشت بینی ایجاد شده باشد و بند آمدن آن سخت باشد. در این موارد، اگر خون از پشت بینی وارد گلو شده و بلع گردد، ممکن است اصلاً خونریزی دیده نشود.

علت خون دماغ شدن چیست؟

يكي از شايعترين مشکلاتي که هر فرد در طول زندگي ممکن است با آن مواجه شود خونريزي از بيني است. تقريبا 60 درصد مردم در طول زندگي خود حداقل يکبار دچار خونريزي از بيني شده اند.

به گزارش ایسنا، هر چند خونريزي از بيني معمولا استرس زيادي به بيمار وارد مي‌کند اما معمولا خونريزي از بيني خطرناک نيست، مگر آنکه ميزان خونريزي خيلي زياد و مدت آن نيز طولاني باشد که دراين صورت ممکن است باعث بروز شوک گردد.

هر چند که در بسياري از موارد علت خاصي براي خونريزي بيني نمي‌توان يافت، اما التهاب داخل بيني، خشکي هوا و مصرف برخي داروها در بروز خونريزي از بيني موثرند.

دکتر امين آمالي يک متخصص گوش، حلق و بيني در اين باره گفت: برخلاف تصور عامه که خونريزي بيني را علامت افزايش فشار خون مي دانند بايد گفت فشار خون علت خونريزي بيني نيست.

وي گفت: فشار خون بالا باعث خونريزي بيني نمي شود اما گاه خونريزي بيني در افرادي که سن بالايي دارند ديده مي شود که اين افراد در عين حال مبتلا به فشار خون نيز هستند بنابراين تصور اينکه فشار خون علت خونريزي بيني است غلط است و نبايد آن را به فشار خون ربط داد، ضمن اينکه شيوع خونريزي بيني که به بيماري هاي خطرناک چون سرطان ها نيز مربوط باشد نيز بسيار کم است.

وي تصريح کرد: اينکه گفته مي شود سوزاندن داخل بيني و بستن رگ در جاي ديگر چون برخي رگ‌هاي مغز و ساير نواحي مرتبط با بيني باعث درمان خونريزي بيني مي شود صحيح نيست، بنابراني در صورت خونريزي بيني (چنانچه مکرر و طولاني باشد) تنها مراجعه به متخصص مي تواند تشخيص به موقع و درمان مناسب آن را باعث گردد.

دیگر علت های خونریزی بینی :

همچنين دكتر خسرونيا رييس جامعه پزشكان داخلي نيز در رابطه با علل خونريزي از بيني (خون دماغ) و چگونگي برخورد با آن گفت: خونريزي بيني به چند علت صورت مي‌گيرد كه بسته به علت ايجادكننده آن، بايد درمان لازم صورت گيرد.

وي، خشكي بيني را از علل بروز خونريزي بيني عنوان كرد و گفت: در هواي خشك مانند هواي فصل تابستان مخاط بيني خشك شده و با كوچك‌ترين تحريك و دستكاري بيني، فرد دچار خونريزي از بيني مي‌شود. به اين ترتيب در صورت خشكي مخاط بيني، بايد محيط درون بيني با ويتامين A چرب شده و از دستكاري مخاط بيني پرهيز شود. همچنين اختلالات انعقادي خون، خونريزي از بيني را سبب مي‌شوند.

رييس جامعه پزشكان داخلي، فشار خون بالاي هميشگي يا ناگهاني را نيز از جمله علل خون دماغ عنوان كرد و گفت: به دنبال افزايش فشار خون ممكن است فرد دچار خون دماغ شود، در غير اين صورت ممكن است با افزايش فشار خون ، رگ مغز پاره شده و فرد به سكته مغزي مبتلا شود.

همچنين وارد آمدن ضربه به بيني مي‌تواند سبب شود كه به دنبال هر حركتي از سوي فرد، خونريزي بيني ايجاد شود.

دكتر خسرونيا افزود: گاهي ناراحتي‌هاي دريچه ميترال قلب با خونريزي از بيني همراه است، بنابراين علل خونريزي از بيني در افراد مختلف، متفاوت است و لازم است بنا بر علت ايجادكننده آن درمان لازم انجام شود.

رييس جامعه پزشكان متخصص داخلي در پايان گفت: در صورت تكرار خون دماغ لازم است به منظور تشخيص علت آن، به پزشك مراجعه شده و از دستكاري مخاط بيني پرهيز شود.

منبع: شفاف

چگونه خون دماغ بند می آید ؟

اگر شما دچار خونریزی از بینی شده اید باید بر روی قسمت نرم بینی تان و در هر دو طرف آن به مدت 15 دقیقه فشار آورید و در طی این مدت از طریق دهان نفس بکشید. بعد از این مدت شما باید از پاک کردن یا فین کردن بینی تان خودداری نمایید زیرا ممکن است لخته ای که باعث بند آمدن خون شده است از جای خود کنده شده و دوباره خونریزی شروع شود. معمولاً با این اقدامات خونریزی از بینی بطور موفقیت آمیزی بهبود می یابد. اگر خونریزی به مدت نیم ساعت یا بیشتر ادامه پیدا کرد شما باید به نزد پزشک بروید. اگر غشاهای مخاطی موجود در بینی خشک و تَرَک خورده هستند، مالیدن پمادهای مخصوص به مدت چند بار در روز و یا استفاده از اسپری آب نمک ممکن است از عود خونریزی پیشگیری نماید.

خونریزی طول کشیده را به احتمال زیاد باید در بیمارستان درمان نمود. پزشک ممکن است داخل سوراخ بینی را با استفاده از اسفنج های مخصوص بینی پر نماید که به مدت 2 روز این اسفنج ها در داخل بینی باقی می مانند. راه دیگر آن است که یک لوله انعطاف پذیر که در سر دیگر آن یک بادکنک کوچک قرار دارد وارد بینی می شود و باد می گردد تا بر روی رگهای خونریزی دهنده فشار وارد نموده و خونریزی را بند آورد. همچنین می توان تحت بی حسی موضعی این رگها را با استفاده از حرارت سوزاند.

اگر علت ایجاد خونریزی از بینی مشخص نباشد، ممکن است پزشک درخواست انجام آندوسکوپی از بینی نماید. به ندرت نیاز به انجام سی تی اسکن یا ام آر آی (MRI) برای بررسی وجود تومور می باشد. آزمایش خون ممکن است انجام شود تا چگونگی لخته شدن خون ارزیابی گردد.

خونریزی از بینی

منبع: کتاب سفید