چگونه با طب سوزنی زانو درد را درمان کنیم؟


خیلی از افرادی که دچار درد زانو هستند و از آرترور رنج می برند می توانند به جای عمل جراحی از طب سوزنی استفاده کنند. با استفاده از طب سوزنی چینی می توان درد زانو را بسیار کاهش داد.


طب سوزنی برای درمان کدام دردها موثر است؟

این روزها تبلیغات گوناگونی از روش‌های مختلف درمانی مانند طب سوزنی برای انواع دردها بویژه دردهای کمر و زانو را شاهدیم.

سوال این است که آیا این روش‌های درمانی برای درمان قطعی تمامی این دردها موثرند؟

دکتر سید مسعود هاشمی درباره انتخاب روش‌های درمانی برای کمر یا زانو درد گفت: دردهای مزمن کمر، زانو یا گردن علت‌های مختلفی دارد.

مهم‌تر از نوع درمانی که توصیه می‌شود از قبیل درمان فیزیکی، ورزشی، سنتی یا دارویی، تشخیص علت درد است و بعد باید اقدام به درمان شود.

هر نوع درمانی را اگر بدون تشخیص بخواهیم تجویز کنیم، کار بسیار غلطی است.

این روزها درباره درمان‌های مختلفی تبلیغ می‌شود. در این بین درمان‌های سنتی، طب سوزنی یا  ماساژ درمانی که به درمان مکمل معروفند، را نمی‌توان زیر سوال برد؛ چرا که پایه علمی دارند و در جای خود قابل استفاده هستند.

اما زمانی باید نوع درمان مشخص شود که علت درد توسط پزشک تشخیص داده شود، که این علت می‌تواند مربوط به دیسک، تنگی کانال، ساییدگی یا سرخوردگی مهره با آرتیریت مفاصل باشد.


کاهش درد زانو درد و آرتروز با طب سوزنی

تاثیر طب سوزنی در آرتروز زانو از بین رفتن غضروف مفصل در آرتروز یکی از علل اصلی ناتوانی و درد به ویژه در افراد سالخورده است. این عارضه به ویژه در زانو که یکی از مفاصل اصلی تحمل کننده وزن بدن است، می تواند بسیار ناتوان کننده باشد.

در مطالعه ای مشخص شده که طب سوزنی می تواند در افراد دچار آرتروز زانو از درد مفصل کاسته و کارکرد آن را بهتر سازد. این یافته ها بدان معنا نیستند که می توان طب سوزنی را جایگزین درمان های طبی که کارایی شان به اثبات رسیده، نمود.

ولی می توان این طور نتیجه گیری کرد که درمان های عامیانه می توانند به عنوان درمان مکمل یا کمکی جهت درمان آرتروز زانو مورد استفاده قرار گیرند.

پژوهشگران در مرکز «پزشکی تلفیقی» دانشگاه مریلند مطالعه ای را با شرکت ۵۷۰ تن انجام دادند، که بزرگترین و بهترین کارآزمایی طب سوزنی تا به امروز است. زنان و مردان پنجاه ساله یا مسن تر و مبتلا به آرتروز زانو با شرکت در یکی از سه گروه- طب سوزنی واقعی، طب سوزنی «نمایشی» و آموزش پیرامون درد و تورم مفاصل- مورد پیگیری و بررسی قرار گرفتند.

بیمارانی که در گروه درمانی طب سوزنی قرار داشتند مجموعاً طی ۲۰ هفته توسط متخصصین آموزش دیده و دارای مجوز و زیر نظر کارشناس ویژه گروه پژوهشگران در ۲۳ جلسه تحت درمان قرار گرفتند.

در بیمارانی که تحت درمان طب سوزنی واقعی قرار داشتند سوزن ها (که عموماً دردناک نیستند) درمواضع و نقاط توصیه شده در طب سنتی چین جهت درمان درد زانو قرار داده شدند. در درمان ساختگی از سوزن های ساختگی که پوست را سوراخ نمی کردند ولی احساسی چون یک نیش سوزن واقعی به فرد دست می داد، استفاده شده بود.

در هر دو گروه از پرده ای استفاده شده بود تا مانع مشاهده پاها توسط فرد شود. شرکت کنندگان در گروه آموزش تورم مفاصل در گروه های بحث و مناظره شرکت جستند و آموزش هایی را براساس روش های خودیاری اثبات شده برای تورم مفاصل دریافت نمودند.

افراد در هر سه گروه به استفاده از درمان هایی که توسط پزشکانشان توصیه شده بود مثل مصرف مسکن ها یا دارو های ضدالتهابی ادامه دادند. پس از شش ماه بیمارانی که تحت درمان با طب سوزنی واقعی قرار گرفتند در مقایسه با دیگران احساس درد کمتر و کارکرد بهتری داشتند.

در مجموع میزان بهبود نسبت به ابتدای کارآزمایی حدود ۴۰ درصد بود. در مقایسه با ۳۰ درصد بهبود برای گروه تحت درمان ساختگی و ۲۰ درصد در کسانی که تحت آموزش و خودیاری بودند، هیچ گونه عارضه جانبی مشاهده نشد.

پژوهش انجام شده در دانشگاه مریلند نشان داد که طب سوزنی بر درمان ساختگی (پلاسبو) برتری دارد و احتمالاً مفید است، هر چند که به کندی اثر می کند.

این کار اگر توسط فرد متبحری صورت گیرد، دارای عوارض و آثار نامطلوب اندکی است و به ویژه برای کسانی مطلوب است که قادر یا مایل به عمل جراحی نیستند و یا مایلند از روش هایی به غیر از استفاده از دارو هایی که عوارض نامطلوبی برایشان دارد استفاده کنند.

اگر دچار آرتروز زانو هستید و مایلید علاوه بر درمان معمول و متداول روش دیگری را نیز بیازمایید، با پزشک خود درباره طب سوزنی صحبت کنید.

درمان زانو درد با طب سنتی

همچنین بخوانید: تمرین های ورزشی برای درمان زانو درد

استئوآرتریت زانو را با طب سوزنی درمان کنید

امروزه اکثر خانم‌هایی که به هر دلیلی به مطب مراجعه می‌کنند، از درد زانو شاکی هستند، گویا زانوهای ما درگذر دهه‌ها، توان و قدرتش را از دست داده است و نسل به نسل ضعیف‌تر می‌شوند.

بعضی از محققان، نوع تغذیه ما در دهه‌های اخیر را بدون ارتباط با این مشکل نمی‌دانند.

مصرف مرغ‌هایی که در مرغداری‌های تاریک و شلوغ و بدون نور طبیعی پرورش می‌یابند، مصرف گوشت و شیر دام‌هایی که در شرایط غیرطبیعی و استرس‌زای گاوداری‌ها، رشد و تکامل پیدا می‌کنند و مصرف میوه‌هایی که به انواع کودهای شیمیایی و آفت‌کش‌ها آلوده‌شده‌اند گوشه‌ای از این مدعاست.
از طرفی، استرس، آلودگی هوا، عدم تحرک و کار زیاد نیز از عوامل دخیل در ضعف زانوها و آرتروز هستند.

به هر حال استئوآرتریت زانو امروزه از علل مهم ناتوانی، به‌خصوص در خانم‌های 65 سال به بالاست که علاوه بر درد، به علت کاهش عملکرد زانو در افراد، ایجاد ناراحتی می‌کند.

سؤال مهم این است که علاوه بر درمان‌های دارویی که در کشور ما متأسفانه خط اول درمان است، آیا طب مکمل و طب سوزنی به بهبود این بیماری کمکی می‌کند؟

در پاسخ باید گفت که طب سوزنی در دو مرحله به کمک بیماران می‌شتابد:
اول اینکه با کمک‌های روش‌های تشخیصی منحصربه‌فرد خود، که غالباً از طریق معاینه و شرح‌حال بیمار به دست می‌آید می‌تواند از سال‌ها قبل از شروع بیماری تشخیص دهد که بیمار درخطر این بیماری ناتوان‌کننده هست یا خیر، آیا در سال‌های آتی به آن دچار می‌شود؟

این مرحله پیشگیری و در واقع مهم‌ترین مرحله است که در چین به آن بیش از درمان اهمیت داده می‌شود، در این مرحله اگر بیمار آسیب‌پذیر تشخیص داده شود، با انجام طب سوزنی در خود زانو و تقویت کانال‌های انرژی مربوطه که عمدتاً در کانال کبد و کلیه است می‌توان از بروز بیماری پیشگیری کرد و یا بروز آن را به تعویق انداخت.

البته نقش تغذیه مناسب، حرکات اصلاحی و ماساژ و اصلاح سبک زندگی نیز بر کسی پوشیده نیست.

مرحله بعد مرحله درمان است، زمانی است که متأسفانه بیمار مبتلا به این بیماری شده است، در این مرحله با کمک طب سوزنی هم درد بیمار کاهش می‌یابد و هم فانکشن زانوها بهتر می‌شود و بیمار به زندگی عادی‌اش برمی‌گردد و از خوردن داروهای مضر که فقط درد او را تسکین می‌دهند بی‌نیاز می‌گردد. پس طب سوزنی هم در مرحله پیشگیری و هم درمان می‌تواند به این بیماران کمک کند.


طب سوزنی دردناک است و آیا عوارضی دارد؟

این سؤالی ست که مراجعین در زمان مشاوره اکثراً می‌پرسند، و وقتی پاسخ منفی می‌ شنوند تعجب آن‌ها بیشتر می‌شود، چطور سوزن‌هایی در بدن فرو می‌روند و درد ایجاد نمی‌شود؟

باید بدانید که سوزن‌های طب سوزنی بسیار خاص هستند و به آن‌ها هیری نیدل یا سوزن مویی شکل گفته می‌شود، بنابراین ایجاد خونریزی نمی‌کنند و معمولاً دردناک نیستند، مگر اینکه برخی همکاران با متدهای افزایشی یا کاهشی و ایجاد تحریک در خود نیدل سبب ایجاد درد شوند.


مکانیزم اثر طب سوزنی چیست؟

طب سوزنی کلاسیک بر تنوری انرژی حیاتی (چی) استوار است و از 3000 سال قبل به‌عنوان متد درمانی شناخته‌شده است، و در کشورهای چین، کره و ژاپن کاربرد فراوانی دارد، گرچه امروزه در بسیاری از کالج‌های معتبر در امریکا و اروپا نیز تدریس می‌شود.

انرژی حیاتی یا چی، در کل بدن در مسیرهای نامرئی به نام مردین جریان دارد، و در این مسیرهای اسرارآمیز نقاطی وجود دارند به نام اکوپوینت یا نقاط طب سوزنی، که تحریک آن‌ها به‌وسیله سوزن به بدن اجازه می‌دهد از طریق بالانس کردن چی، تعادل و هارمونی را به بدن بازگرداند.


از دیدگاه طب غربی چگونه طب سوزنی باعث بهبود درد زانو می‌شود؟

دو مکانیزم در اینجا مطرح شده است:

تئوری گیت کنترل:

محققان دریافتند فروکردن سوزن در اکوپوینت‌ها می‌تواند جلوی انتقال مسیر درد به شاخ خلفی نخاع، مغزمیانی، هیپوفیز و هیپوتالاموس را بگیرد.

آزادسازی نوروترانسمیترها:

ثابت‌شده که طب سوزنی می‌تواند سبب آزادسازی نوروترانسمیترهایی مانند سروتونین، انکفالین و اندورفین شود، که نقش عمده‌ای در ایجاد بی‌دردی و نشاط در فرد دارند.


علل استئوآرتریت زانو از دیدگاه طب سوزنی چیست؟

 

علل خارجی، شامل باد پاتوژن، سرما، و رطوبت

علل داخلی، شامل کمبود خون در کانال کبد و کلیه (چون کانال کبد مسئول سلامت تاندون‌ها و کانال کلیه مسئول سلامت استخوان است)
لازم به ذکر است که علل ایجاد بیماری در طب سوزنی با طب مرسوم متفاوت است.


به‌ طور خلاصه

آنچه که از تجربه نیاکان بشر از هزاران سال قبل برمی‌آید و نتایج تحقیقات اخیر دانشمندان نیز مؤید آن است، نشانگر این است که طب سوزنی در پیشگیری از آرتروز زانو در افراد مستعد و کاهش درد زانو و افزایش عملکرد زانو در بیماران مبتلا، می‌تواند مفید باشد، و این اثر را حتی گاهی بهتر از فیزیوتراپی و در رده مصرف مسکن‌ها دانسته‌اند.

طب سوزنی روشی بدون عارضه، طبیعی و مؤثراست ولی به‌شرط اینکه زانوی خود را به دست پزشکان متخصص طب سوزنی بسپارید نه هر فرد غیرپزشک که اقدام به درمان می‌کند و از آشفته بازار عدم نظارت در ایران دنبال منفعت خود و بی ابرو کردن این کهن دانش مقدس است.


همچنین بخوانید: علت صدادادن زانو