نحوه مصرف تخم کتان


تخم کتان

حنما در مورد خواص شگفت انگیز تخم کتان زیاد شنیده اید. تخم کتان دارای مواد آنتی اکسیدان است. در تخم کتان انواع مواد مغذی و معدنی و ویتامین ها یافت می شود. طبع تخم کتان گرم و خشک است.

گیاه کتان از زمان‌های قدیم تا به امروز استفاده‌های مختلف و مفیدی داشته است. علاوه بر تخم کتان که خاصیت دارویی فراوانی دارد از الیاف آن هم برای تولید پارچه‌های کتانی که نوع مرغوبی از پارچه به شمار می‌رود هم استفاده می‌شود. اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری از این گیاه داشته باشید و درباره طبع تخم کتان بدانید این مقاله را دنبال کنید.

تخم کتان چیست ؟

کتان گیاهی است که از زمان‌های قدیم شناخته شده و مورد استفاده قرار می‌گرفته است تا حدی که پرورش آن در مصر در حدود پنج قرن قبل از میلاد مسیح معمول بوده است. کتان گیاهی علفی و یک ساله است که به طور خودرو در سایه‌ درختان جنگل، کنار رودخانه‌ها و در نواحی معتدل اروپا و آسیا می‌روید. این گیاه برگ‌های دراز و باریک به رنگ سبز تیره و ریشه‌های ضعیف دارد. بلندی ساقه‌ آن ۱۲ تا ۶۰ سانتی‌متر است و بین پوست ساقه و قسمت چوبی آن را الیاف نساجی تشکیل می‌دهد که برای استفاده در صنعت نساجی استخراج می‌شود و پارچه‌های معروف کتانی را با آن تهیه می‌کنند. پوشیدن لباسی که پارچه‌اش با الیاف کتان معمولی بافته شده باشد بدن را خنک می‌کند و موجب کاهش عرق می‌شود. گل‌های آن سفید یا آبی و میوه‌اش به شکل کپسول است که ده تخم قهوه‌ای مایل به زرد در آن قرار دارد.

انواع تخم کتان :

دو نوع اصلی بذر کتان وجود دارد که شامل بذر کتان طلایی و بذر کتان قهوه‌ای است. مشخصات تغذیه‌ای آن‌ها خیلی شبیه هم است و هر دوشان هم به اندازه‌ هم حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند.

طبع تخم کتان :

بسیاری از افراد بدون اینکه از طبع تخم کتان آگاهی داشته باشند اقدام به مصرف آن می‌کنند. باید بدانید که طبع تخم کتان گرم و خشک و گیاه آن سرد و خشک است. تخم کتان ملین است. این دانه‌ها حاوی انواع ویتامین و ترکیبات کربوهیدرات و املاح معدنی می‌باشد، در فصول سرد افزودن پنج درصد تخم‌ کتان به رژیم غذایی بصورت هفتگی لازم است. تخم کتان حاوی انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی از جمله اکثر ویتامین‌های گروه B بوده و دارای منیزیم و منگنز نیز می‌‌باشد و از لحاظ مواد معدنی و ویتامین‌ها تخم‌کتان به عنوان منبع غنی از پتاسیم است. علاوه بر این تخم‌ کتان دارای چندین نوع آنتی‌اکسیدان قوی از جمله لیگنان است و همچنین حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ بوده و یکی از منابع غنی گیاهی است که دارای امگا ۳ گیاهی به نام آلفا لینولنیک اسید می‌باشد.

خواص تخم کتان :

خواص تخم کتان در زمینه درمان، هنوز بطور کامل شناخته نشده است، حتی بسیاری از فوایدی که در حال حاضر درباره‌ بذر کتان ادعا می‌شود، فاقد اعتبار علمی است. با این حال تحقیقات جدید، نشان می‌دهند که بذر کتان می‌تواند آن خوراکی اعجاب انگیزی که خیلی‌ها ادعا می‌کنند باشد. اگرچه خواص این دانه‌ها بسیار زیاد است اما به طور کلی مهم‌ترین خواص آن‌ها به شرح زیر است:

پیشگیری از سرطان
تصور می‌شود که بذر کتان، بخاطر اینکه حاوی امگا ۳ است، مانع چسبیدن سلول‌های بدخیم به دیگر سلول‌ها شده و بدین ترتیب از رشد سلول‌های سرطانی جلوگیری می‌کند.

کاهش کلسترول و قند خون
تخم کتان سرشار از اسیدهای چرب ضروری امگا ۳ است. این چربی‌های مفید، مسئول کاهش کلسترول بدن و تثبیت‌کننده‌ قند خون هستند.

محافظت در برابر اشعه
حفظ یک برنامه‌ غذایی شامل بذر کتان، می‌تواند از پوست شما نیز در برابر اشعه‌ها محافظت کند. محققان به این نتیجه رسیده‌اند که بذر کتان از آنجایی که آنتی‌اکسیدانی قوی است و خواص ضد التهابی شناخته شده‌ای هم دارد می‌تواند به خوبی در برابر اشعه‌ها از بدن شما حفاظت نماید.

رفع جوش‌های صورت
مطالعات نشان داده است مصرف این دانه‌ها تاثیر مثبتی برای سلامت پوست و رفع جوش‌های صورت دارد. برای رفع جوش‌های غرور جوانی ۲۰ گرم تخم کتان را به همراه ۲۰ گرم سیاه دانه پودر نموده و با یک استکان سرکه مخلوط کرده روی جوش‎ها بمالید. همچنین به دلیل اینکه طبع تخم کتان گرم و خشک است برای درمان خارش‎های پوستی، کهیر، سودا، تحریکات جلدی و اگزما، دانه کتان را در آب جوشانده صبح و ظهر و شب شستشو دهید.

طرز مصرف و میزان مصرف تخم کتان :

میزان مصرف تخم کتان برای افراد سالم و بزرگسال که در مصرف آن محدودیتی ندارند یک قاشق سوپ‌خوری در روز است.

توجه: تخم کتان به صورت پودر شده به سرعت اکسیده و فاسد می‌شود. بنابراین به عنوان دارو باید تازه مصرف شود.

آیا تخم کتان برای بارداری مفید است ؟

مصرف تخم کتان برای خانم‌های باردار توصیه نمی‌شود. همچنین به دلیل اینکه این ماده سرشار از فیبر است افرادی که به انسداد روده مبتلا هستند نباید آن را مصرف کنند.

همچنین بخوانید :