عمل کورتاژ چیست چه عوارضی دارد و چگونه انجام می شود؟


عوارض کورتاژ
عوارض کورتاژ

کورتاژ جنین (Curettage) عملی است که برای تخلیه بقایای جنین سقط شده در رحم انجام می‌شود. عفونت رحم و پاره شدن دیوراه رحم از عوارض کورتاژ است.

به خارج کردن بقایای جنین سقط شده از داخل رحم عمل کورتاژ گفته می‌شود. از نظر پزشکی این عمل به معنای تراشیدن جدار داخلی رحم می‌باشد.

در ادامه ی این مطلب از تک پزشک به همراه ما باشید تا عوارض این فرآیند و اطلاعاتی درباره ی آن را برای شما بازگوو کنیم.


نحوه انجام عمل کورتاژ

اگر سقط جنین در اوایل بارداری برای شما اتفاق بیفتد، شاید نیاز به انجام این عمل نباشد و با مصرف قرص‌های خاص یا تزریق آمپول پروستادین، جنین را دفع کنید.

ولی در صورتی که سقط جنین پس از سه ماهه اول بارداری برای شما اتفاق بیفتد، احتمالا پزشک شما برای کاهش خطر خونریزی و خارج کردن کامل بافت جنین، عمل کورتاژ را برای شما لازم بداند.

این عمل به دو صورت سنتی و ساکشنی انجام می‌گیرد؛ در هر دوی این روش‌ها پزشک اسپکولوم (speculum) را وارد واژن می‌کند و دهانه‌ی رحم را با محلول ضدعفونی کننده تمیز و سپس بی‌حس می‌نماید.

اسپکولوم وسیله‌ای است که جهت کنار زدن بافت‌ها و فراهم آوردن دید بهتر ناحیه مورد نظر به هنگام معاینه استفاده می‌شود که پرکاربردترین نوع این ابزار، اسپکولوم واژینال است.

در روش کورتاژ ساکشنی، پزشک با وارد کردن لوله‌ی مخصوص به داخل رحم، بقایای جنین را به کمک مکش از درون رحم شما خارج می‌نماید.

اما در روش سنتی این عمل، پزشک به وسیله ابزاری که کورت نامیده می‌شود، درون دیوراه رحم را می‌تراشد. این عمل معمولا در بیهوشی کامل انجام گرفته و حدود 15 الی 20 دقیقه زمان می‌برد.

کورت (Curette) ابزاری قاشق‌ مانند است که جهت تراشیدن بافت‌ها و یا بافت‌برداری استفاده می‌شود.

کورتاژ

شرایط انجام عمل کورتاژ چگونه است؟

انجام این عمل در کشور ما نیاز به مجوز رسمی از پزشکی قانونی دارد. مجوز لازم در این خصوص تا 18 هفتگی بارداری و در صورتی که آزمایش‌های غربالگری سه ماهه اول بارداری بررسی گردیده و شمارش کروموزوم‌های جنین و انجام تست آمنیوسنتز نشان‌دهنده برخی ناهنجاری‌ها باشند، صادر می‌شود. ناهنجاری‌های مورد نظر می‌تواند شامل تشکیل نشدن سر، کلیه‌ها، مثانه، معده، دست‌ها یا پا، حاملگی پوچ، بیرون زدگی مغز از سر یا استقرار روده‌ها خارج از شکم باشد که همه‌ی این موارد با انجام سونوگرافی قابل تشخیص هستند.


مراقبت ‌های بعد از انجام کورتاژ

اولین توصیه پس از انجام این عمل این است که تا دو هفته پس از آن، رابطه جنسی نداشته باشید. دردهای شکمی ممکن است به مدت یک روز در شما مشاهده و ادامه پیدا کند.

در صورت ادامه پیدا کردن دردها و مشاهده خونریزی تا دو هفته پس از انجام عمل، حتما با پزشک خود مشورت نمائید. معمولا چند ساعت پس از عمل می‌توانید فعالیت‌های روزانه خود را از سر بگیرید.


عوارض کورتاژ جنین چیست؟

انجام این عمل می‌تواند عوارض کوتاه یا بلند مدتی به همراه داشته باشد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد. ولی در نظر داشته باشید اگر پزشک شما انجام این عمل را برای شما لازم دانست باید آن را بپذیرید و انجام دهید، چرا که دیر اقدام کردن می‌تواند عوارض بسیار بدتر و خطرناک‌تری به همراه داشته باشد.

  • عوارض کوتاه مدت

  1. عفونت رحم:

واژن محیط آلوده و رحم محیطی مناسب برای رشد و فعالیت میکروب‌های واژن است. بدین ترتیب عفونت ایجاد شده در رحم می‌تواند به لوله‌های رحمی منتقل شده و باعث نازایی گردد.

البته در صورت انجام این عمل در بیمارستان‌ها، احتمال این پیشامد بسیار کم می‌باشد و در اغلب موارد جای نگرانی نیست.

  1. پاره شدن دیواره رحم:

به علت نازک شدن دیواره رحم در دوران بارداری، اگر انجام این عمل توسط فرد بی تجربه و به صورت تهاجمی انجام شود، احتمال پارگی دیواره رحم و به تبع آن بروز خونریزی شدید وجود خواهد داشت.

  1. آسیب دیدگی روده‌ها:

گاهی ابزار کورتاژ ممکن است به روده‌ها آسیب برساند و اگر پارگی روده‌ای تشخیص داده شود می‌توان آن را ترمیم کرد. در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع، این آسیب دیدگی می‌تواند سبب عفونت داخل شکمی، آبسه‌های لگنی و نازایی می‌شود.

کورتاژ

  • عوارض بلند مدت

  1. سندرم آشرمن:

تنها عارضه بلند مدت این عمل سندم آشرمن می‌باشد که در اثر آن لایه‌های داخلی رحم به یکدیگر چسبیده و سبب کاهش یا قطع خونریزی ماهانه شده و در نهایت باعث نازایی قطعی می‌شود.

همچنین بخوانید: رابطه ی جنسی پس از برداشتن رحم